Η κακοποίηση σε παιδική ηλικία είναι πιο κοινή σε γυναίκες με ημικρανία που υποφέρουν από κατάθλιψη σε σχέση με γυναίκες που υποφέρουν μόνο από κατάθλιψη. Αυτό προκύπτει από έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Neurology’.

Η έρευνα αναφέρει ότι αρνητικές εμπειρίες, ιδιαίτερα η κακοποίηση σε παιδική ηλικία, προδιαθέτουν τις γυναίκες σε προβλήματα υγείας αργότερα, πιθανόν αλλάζοντας τα νευροβιολογικά συστήματα, σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας Gretchen Tietjen, από το Πανεπιστήμιο του Τολέδο.

Οι ερευνητές εξέτασαν 949 γυναίκες με ημικρανία σχετικά με το ιστορικό κακοποίησης, κατάθλιψης και πονοκεφάλου. Ποσοστό 40% των γυναικών είχαν χρόνιο πονοκέφαλο, περισσότερους από 15 πονοκεφάλους το μήνα και 72% ανέφεραν πολύ σοβαρή ανικανότητα λόγω του πονοκεφάλου.

Σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση ανέφερε ποσοστό 38% των γυναικών και 12% ανέφερε ότι είχε υποστεί και τα δυο είδη κακοποίησης στο παρελθόν.

Η σχέση μεταξύ ημικρανίας και κατάθλιψης θεωρείται υπαρκτή αλλά ο μηχανισμός δεν είναι γνωστός. Σύμφωνα με την έρευνα, γυναίκες με ημικρανία που είχαν σοβαρή κατάθλιψη είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν ότι είχαν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, σε σχέση με γυναίκες που ανέφεραν ότι υπέφεραν μόνο από ημικρανία.

Στην περίπτωση που η κακοποίηση συνεχίστηκε και μετά την ηλικία των 12 ετών, οι γυναίκες με ημικρανία είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν ότι έπασχαν από κατάθλιψη.

Το εύρημα ότι μια ποικιλία από σωματικά συμπτώματα ήταν επίσης πιο κοινά σε γυναίκες με ιστορία κακοποίησης υποδεικνύει ότι η κακοποίηση σε παιδική ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε φάσμα διαταραχών που έχουν συνδεθεί με δυσλειτουργία σεροτονίνης.

Όπως δήλωσε ο ερευνητής, τα αποτελέσματα της έρευνας έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα στοιχεία που δείχνουν ότι η κακοποίηση στην παιδική ηλικία έχει σημαντικές συνέπειες στις διαταραχές υγείας των ενηλίκων και η επίδραση ισχυροποιείται όταν η κακοποίηση διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή συνεχίζεται στην εφηβεία.

Τα ευρήματα επίσης ενισχύουν την άποψη ότι η σεξουαλική κακοποίηση μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίδραση στην υγεία σε σχέση με την σωματική και ότι τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στην παιδική ηλικία, συγκεκριμένα, είναι περισσότερο πιθανό να έχουν αρνητικές επιπτώσεις.

Η έρευνα επίσης αποκάλυψε ότι γυναίκες με κατάθλιψη και ημικρανία είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν πολλών ειδών κακοποίηση σαν παιδιά σε σχέση με αυτές που δεν είχαν κατάθλιψη, περιλαμβανομένης και της σωματικής κακοποίησης, φόβο για τη ζωή και συγκατοίκηση με ενήλικο που κάνει κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών.

Πηγές:
‘Neurology’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε τι βοηθά η σωματική άσκηση μετά τη διάγνωση καρκίνου [μελέτη]
Στο 1,47 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της Υγείας - Τι χρωστούν νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ [πίνακας]
Υγειονομικοί Νέας Αριστεράς για τα ασφάλιστρα Υγείας: Απαξίωση ΕΣΥ και παιγνίδια ασφαλιστικών εταιρειών