Γυναίκες που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά στην εγκυμοσύνη μπορεί ενδεχομένως να προδιαθέτουν τα παιδιά τους στον διαβήτη τύπου 2 και στην παχυσαρκία, αργότερα, υποδεικνύει νέα έρευνα του Πανεπιστημίου McMaster University.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από την Alison Holloway και την Nicole De Long, ανακάλυψε σχέση μεταξύ του αντικαταθλιπτικού φλουοξετίνη και του αυξημένου κινδύνου για παχυσαρκία και διαβήτη στα παιδιά.

Η Holloway σημειώνει ότι δεν αποτελεί προειδοποίηση για όλες τις εγκύους να σταματήσουν τη λήψη αντικαταθλιπτικών, αλλά να αρχίσουν συζήτηση για την προγεννητική φροντίδα και για το τι δρα καλύτερα σε εξατομικευμένη βάση.
Η Holloway δήλωσε ότι υπάρχουν αρκετές γυναίκες που χρειάζονται πράγματι αντικαταθλιπτικά για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Δεν υποδεικνύει ότι απαραίτητα θα πρέπει οι γυναίκες να τα σταματούν λόγω του ευρήματος, αλλά θεωρεί ότι θα πρέπει να συζητήσουν με τον γιατρό τους.

Πρόσθεσε, ότι η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2 στα παιδιά ακολουθούν αυξητική πορεία και υπάρχει συζήτηση ότι σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και τη διαθεσιμότητα τροφίμων με υψηλές θερμίδες, καθώς και τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα. Ωστόσο, η έρευνα ανακάλυψε ότι η χρήση αντικαταθλιπτικών από τη μητέρα μπορεί επίσης να αποτελεί παράγοντα που συμβάλλει στην επιδημία παχυσαρκίας και διαβήτη.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε ποντικούς, ανακάλυψε αυξημένα επίπεδα λίπους στο ήπαρ των παιδιών, καθώς και χαμηλού βαθμού φλεγμονή στο συγκεκριμένο όργανο.

Αυτό συμβάλλει σε προδιαβητική κατάσταση και συνδέεται επίσης με παχυσαρκία, δήλωσε η Holloway.
Η Nicole De Long δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε για πρώτη φορά σε πειραματόζωα ότι η χρήση από τη μητέρα μιας ομάδας αντικαταθλιπτικών- εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης- οδήγησε σε αυξημένη συσσώρευση λίπους και φλεγμονή στο ήπαρ του ενήλικου παιδιού, εγείροντας νέες ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες μεταβολικές επιπλοκές παιδιών των οποίων οι μητέρες λάμβαναν τη συγκεκριμένη κατηγορία αντικαταθλιπτικών στην εγκυμοσύνη.

Αν οι ερευνητές μπορέσουν να καταλάβουν γιατί συμβαίνει αυτό σε μοριακό επίπεδο θα μπορούαν επίσης να εργαστούν για να αναπτύξουν ασφαλείς παρεμβάσεις που θα εμποδίζουν τη βλάβη στο μωρό-όπως διατροφικές παρεμβάσεις ή στήριξη με βιταμίνες, δήλωσε η Holloway.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μηνιγγίτιδα: Bαριά λοίμωξη με υψηλή νοσηρότητα
Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος
“Tissue is the issue”: Ο δρόμος προς την εξατομίκευση της ογκολογικής θεραπείας