Απειροελάχιστη είναι η πιθανότητα διασποράς του αιμορραγικού πυρετού από τον ιό Έμπολα στην Ελλάδα.
Την εκτίμηση αυτή έκανε το βράδυ της Παρασκευής ο αναπληρωτής καθηγητής Λοιμώξεων και επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Σωτήρης Τσιόδρας, κατά διάρκεια σύσκεψης που έγινε στο υπουργείο Υγείας.
Στη σύσκεψη συμμετείχε ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Χριστίνα Παπανικολάου, η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Τζένη Κρεμαστινού και η γενική διευθύντρια Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας κ. Αθηνά Κύρλεση.
Αναφερόμενη στα δύο “ύποπτα¨περιστατικά, η κ. Παπανικολάου σημείωσε ότι επρόκειτο για δύο εμπύρετα περιστατικά, τα οποία αποδείχθηκε μέσω των εργαστηριακών εξετάσεων ότι είναι από ελονοσία.
Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι η απειροελάχιστη πιθανότητα διασποράς της νόσου στην Ελλάδα, είναι τεράστια πιθανότητα στη Λιβερία, στη Σιέρα Λεόνε, στις περιοχές που έχουν τα εκατοντάδες κρούσματα, κοντεύουμε να ξεπεράσουμε πλέον και τους 1.000 θανάτους.
Ύποπτο
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, το ένα από τα δύο “ύποπτα” περιστατικά αφορούσε έναν νέο Έλληνα, ο οποίος εργαζόταν για πέντε μήνες στη Νιγηρία:
“Γύρισε με πυρετό, με μεγάλη παραμονή, αρκετών ωρών, στο αεροδρόμιο του Λάγος την ίδια μέρα με την παρουσία του επιβεβαιωμένου περιστατικού, το οποίο πέθανε από Έμπολα, του Αμερικανολιβεριανού, ο οποίος είχε προσγειωθεί στο Λάγος την ίδια μέρα.
Πήραμε όλα τα μέτρα προστασίας, πήραμε το αναλυτικό επιδημιολογικό ιστορικό, το οποίο διευκρίνισε ότι ο ασθενής δεν είχε έρθει σε επαφή με το περιστατικό που πέθανε από το Έμπολα, ούτε είχε έρθει σε επαφή με άλλο περιστατικό ύποπτο για τη νόσο.
Διαπιστώσαμε, από την κλινική εξέταση και τον εργαστηριακό έλεγχο, ευρήματα ύποπτα για ελονοσία.
Έγινε πολύ γρήγορα ο έλεγχος για ελονοσία στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, όπου ανευρέθη θετικός για την ελονοσία.
Έχει μία βαριά μορφή ελονοσίας, σε πεπλεγμένη μορφή, και παίρνει ειδικό φάρμακο το οποίο έχει προμηθευτεί η χώρα μας με ενέργειες του ΚΕΕΛΠΝΟ και του χορηγείται αυτή τη στιγμή ενδοφλεβίως”.
Δεύτερο
Αναφερόμενος στο δεύτερο “ύποπτο” κρούσμα, ανέφερε ότι εξετάστηκε την Πέμπτη στο νοσοκομείο Χαλκίδας.
Αφορούσε έναν 34χρονο, ο οποίος διακομίστηκε στο νοσοκομείο «Σωτηρία» επειδή εργαζόταν κι αυτός στη Νιγηρία και είχε πυρετό.
Από το νοσοκομείο “Σωτηρία” τον έστειλαν στο “Λαϊκό”, όπου και εκεί διαπιστώθηκε ελονοσία.
Η κ. Κρεμαστινού τόνισε ότι η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί στις περιπτώσεις αυτές και για την αντιμετώπιση της μεταφοράς αλλά και για τη θεραπεία, τη συμπτωματική θεραπεία σε νοσοκομεία.
Η εργαστηριακή διάγνωση του ιού – είπε - είναι και αυτή προκαθορισμένη το πού θα πάει το δείγμα και πώς θα γίνουν οι εξετάσεις.
Δ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη