Όλα τα είδη αλκοολούχων ποτών, κρασί, μπύρα ή λικέρ, συμβάλλουν εξίσου στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.

Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Dr.Patrick Maisonneuve, του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ογκολογίας, στην Ιταλία, ο οποίος δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, οι γυναίκες που πίνουν κρασί καθώς θεωρούν ότι είναι πιο υγιεινό από την μπύρα κάνουν λάθος, καθώς ρόλο παίζει η ποσότητα και όχι το είδος του αλκοόλ που καταναλώνεται.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει σχέση μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και καρκίνου στο μαστό, αλλά τα μηνύματα ήταν αντιφατικά για το αν υπάρχουν περισσότερο επικίνδυνα ποτά σε σύγκριση με άλλα.

Τα νέα ευρήματα ανακοινώθηκαν στο Συνέδριο του Ευρωπαικού Οργανισμού Καρκίνου, στη Βαρκελώνη, από τον Dr.Arthur Klatsky.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις συνήθειες 70.033 γυναικών σχετικά με την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, οι οποίες ρωτήθηκαν κατά τη διάρκεια ιατρικών εξετάσεων μεταξύ του 1978 και του 1985. Μέχρι το 2004, 2.829 από αυτές τις γυναίκες είχαν διαγνωστεί με καρκίνο στο μαστό.

Oι ερευνητές εστίασαν το ενδιαφέρον τους στο είδος των ποτών και στην ποσότητα, ενώ συνέκριναν τα στοιχεία με αυτά γυναικών που έπιναν λιγότερο από ένα ποτό την ημέρα.

Δεν παρατηρήθηκε διαφορά στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό, μεταξύ των γυναικών που έπιναν κρασί, μπύρα ή λικέρ. Σε σύγκριση με τις γυναίκες που έπιναν λίγο, όσες έπιναν ένα ή δυο ποτά την ημέρα είχαν αυξημένο κίνδυνο κατά 10% για εμφάνιση καρκίνου στο μαστό.

Κατά 30% αύξανε ο κίνδυνος στην περίπτωση που έπιναν τρία ποτά την ημέρα.

Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι οι άνθρωποι ενδεχομένως νιώθουν μπερδεμένοι από τις υποδείξεις για τις θετικές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού, αφού έρευνες έχουν δείξει ότι προστατεύει από καρδιοπάθειες. Ο ερευνητής δήλωσε ότι κανένας από αυτούς τους μηχανισμούς δεν συνδέεται με τον καρκίνο στο μαστό.

Αν και δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρο πώς το αλκοόλ συμβάλλει στον καρκίνο του μαστού, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι αυξάνει τα επίπεδα ορμονών στο αίμα σε όρια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν καρκίνο.

Παρόλα αυτά, γιατροί δήλωσαν ότι άλλοι παράγοντες, όπως γενετικοί, η παχυσαρκία και η ηλικία είναι πιο σημαντικοί όσον αφορά την εμφάνιση καρκίνου στο μαστό από την κατανάλωση οινοπνευματωδών.

Ο καρκίνος στο μαστό έρχεται δεύτερος σε συχνότητα μετά τον καρκίνο στον πνεύμονα. Την τρέχουσα χρονιά υπολογίζεται οτι θα διαγνωστούν, παγκοσμίως, 1,2 εκατ. περιστατικά, από τα οποία τα 500.000 θα είναι μοιραία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιδιοπαθής τρόμος: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για αυτή την κινητική διαταραχή
Δημιουργία δικτύων εμπειρογνωμοσύνης για τον καρκίνο μέσω του προγράμματος JANE EU
12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οπτικής & Οπτομετρίας