Το παγκόσμιο κόστος της παχυσαρκίας είναι περίπου το ίδιο με αυτό του καπνίσματος ή των ενόπλων συρράξεων και μεγαλύτερο από αυτό του αλκοολισμού και της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει νέα έρευνα του McKinsey Global Institute.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι 2,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι, περίπου το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού, είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Αναφέρουν ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος χρειάζονται μέτρα που θα αφορούν λιγότερο την ατομική ευθύνη και περισσότερο τις αλλαγές στο περιβάλλον.
Η έκθεση αναφέρει ότι υπάρχει απότομη οικονομική επίπτωση και ότι το ποσοστό παχυσαρκίας μπορεί ενδεχομένως να αυξηθεί σε σχεδόν στο ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2030.
Το οικονομικό κόστος της παχυσαρκίας αυξάνεται- για την περίθαλψη και γενικότερα για την οικονομία. Προκαλώντας νόσους, η παχυσαρκία οδηγεί σε χαμένες μέρες εργασίας και χαμένη παραγωγικότητα.
Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι χρειάζονται φιλόδοξες πολιτικές και συστηματική παρά αποσπασματική αντίδραση.
Στις πρωτοβουλίες που αξιολογήθηκαν στην έκθεση περιλαμβάνεται ο έλεγχος της μερίδας για ορισμένες τροφές σε πακέτο και αλλαγές στις κατεργασμένες τροφές.
Η έρευνα σημειώνει ότι η παχυσαρκία φτάνει σε ποσοστά κρίσης.
Η αυξημένη εμφάνιση της παχυσαρκίας οδηγεί σε αυξημένα περιστατικά καρδιαναπνευστικών νόσων, διαβήτη και καρκίνου.
Πηγές:
Ξένος τύπος.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιανουάριος: Μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Ι. Κιουμής: Γιατί ο hMPV δεν μπορεί να απειλήσει με πανδημία
Οι καλύτερες τροφές για την υγεία των ματιών