Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια αυτοάνοση νόσος, που προσβάλλει παιδιά και ενήλικες και προκαλεί ξαφνική ή σταδιακή απώλεια μαλλιών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αλωπεκία προκαλεί απώλεια του τριχωτού της κεφαλής ή/και του προσώπου, αλλά μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση και σε άλλα μέρη του σώματος. Σοβαρά επακόλουθα της νόσου είναι τα ψυχολογικά προβλήματα με απώλεια της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης.
Οι καθηγητές Yuval Ramot και Abraham Zlotogorski του τμήματος Δερματολογίας και Τριχόπτωσης, μαζί με τον καθηγητή Yackov Berkun της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Hadassah της Ιερουσαλήμ, ανακάλυψαν ότι το Baricitinib, ένα φάρμακο που βρίσκεται υπό ανάπτυξη για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, μπορεί να είναι αποτελεσματικό και στη θεραπεία της σοβαρής αλωπεκίας. Η έρευνα τους, που διεξήχθη σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστήμιου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, κατέδειξε ότι η θεραπεία αυτή ήταν αποτελεσματική. Η ικανότητα του Baricitinib να καταστέλλει φλεγμονώδεις ασθένειες όπως η αρθρίτιδα μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και στην αλωπεκία.
Το Τμήμα Δερματολογίας και Τριχόπτωσης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Hadassah παρέχει καινοτόμες θεραπείες για μια ευρεία ποικιλία ασθενειών του δέρματος και των μαλλιών, συμπεριλαμβανομένης της αλωπεκίας και υπερτρίχωσης, ενώ διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη θεραπεία της αλωπεκίας, στις διάφορες μορφές σοβαρότητας της. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Δρ Ramot είπε: «Η ανακάλυψη ανοίγει σωρεία επιλογών για τη μελλοντική θεραπεία της αλωπεκίας. Η ερευνητική ομάδα ελπίζει να ξεκινήσει δοκιμές σύντομα».
Πηγές:
iMER.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη