H διατήρηση λεπτής σιλουέτας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να αποφύγει κάποιος τον καρκίνο, όπως και το να αποφεύγει τις μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος και αλκοόλ, αναφέρει νέα έκθεση ειδικών.

Οι παχύσαρκοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από ορισμένες μορφές καρκίνου, σύμφωνα με την έρευνα, που αποκάλυψε ότι το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα κρέατα προκαλούν καρκίνο του εντέρου.

Η έκθεση του World Cancer Research Fund βασίστηκε σε ανάλυση 7.000 παγκόσμιων ερευνών για τον καρκίνο και σημειώνει ότι υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι το υπερβάλλον λίπος μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στο μαστό, το έντερο και το πάγκρεας.

Ο πρόεδρος της επιτροπής ειδικών, Michael Marmot, δήλωσε ότι οι επιστήμονες συνιστούν οι άνθρωποι να είναι όσο αδύνατοι μπορούν μέσα σε υγιή πλαίσια και να αποφεύγουν τη συσσώρευση κιλών στην ενήλικη ζωή. Αν και μοιάζει δύσκολο, είναι αυτό που η επιστήμη μας λέει πιο καθαρά από ποτέ, δηλώνει ο ερευνητής.

Γεγονός είναι πως η συσσώρευση κιλών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου ακόμα και αν κάποιος βρίσκεται σε υγιή πλαίσια.

Η μελέτη αποτελείται από 360 σελίδες και αναφέρει λίστα τροφίμων και τη σχέση τους με τον καρκίνο.

Για τα φρούτα και τα λαχανικά δεν υπήρξε πειστική απόδειξη για τη σχέση τους με ορισμένους τύπους καρκίνου αλλά για το κρέας και το ψάρι υπήρχαν καθαρές ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο. Η ισχυρότερη ένδειξη, που ανταποκρίνεται σε αξιολόγηση ως πειστικού και πιθανού, δείχνει ότι το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας είναι αιτίες εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο.

Οι συστάσεις, εκτός από το χάσιμο βάρους, περιλαμβάνουν και την αποφυγή ζαχαρούχων ποτών (τα οποία παχαίνουν) και αλκοόλ, όπως και την αποφυγή κατανάλωσης μπέικον, ζαμπόν και σαλαμιού. Συνιστούν καθημερινή άσκηση και να θηλάζουν οι γυναίκες.

Η κατανάλωση αλκοόλ δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα δυο ποτήρια ημερησίως, στους άντρες και το ένα στις γυναίκες. Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 500 γραμμάρια την εβδομάδα, σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών.

Η μελέτη, στην οποία περιλαμβάνονται συστάσεις 21 ειδικών, αναφέρει ότι βρέθηκε δυνατή σχέση μεταξύ πάχους γύρω από την κοιλιά και καρκίνου του εντέρου και πιθανή σχέση μεταξύ του σωματικού λίπους και του καρκίνου στη χολή.

Η κλινική παχυσαρκία καθορίζεται σαν ΔΜΣ που βρίσκεται στο 30 ή παραπάνω. Το φυσιολογικό βάρος αντιστοιχεί σε ΔΜΣ 18,5 έως 24,9, ενώ υπέρβαροι θεωρούνται όσοι έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος μεταξύ 25 και 29,9.

Η έκθεση αναμένεται να πυροδοτήσει νέες ανησυχίες καθώς αυξάνονται τα ποσοστά παχυσαρκίας στο δυτικό κόσμο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μηνιγγίτιδα: Bαριά λοίμωξη με υψηλή νοσηρότητα
Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος
“Tissue is the issue”: Ο δρόμος προς την εξατομίκευση της ογκολογικής θεραπείας