Στο παρελθόν, οι ερευνητές εκτιμούσαν ότι οι άνθρωποι με ψύχωση είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να καπνίζουν, θεωρώντας ότι το τσιγάρο περιορίζει τις ανεπιθύμητες ενέργειες από τη φαρμακευτική αγωγή κατά της σχιζοφρένειας.

Λίγες μελέτες, ωστόσο, ασχολήθηκαν με το κατά πόσο υπάρχει πιο άμεση σχέση μεταξύ του καπνίσματος και των ψυχώσεων.

Νέα δεδομένα δίνει μία μετά – ανάλυση προηγούμενων μελετών, η οποία πραγματοποιήθηκε από ομάδα ερευνητών του King's College του Λονδίνου.

Οι ειδικοί αξιολόγησαν στοιχεία από 61 μελέτες παρατήρησης, στις οποίες είχαν συνολικά πάρει μέρος 15.000 καπνιστές και 273.000 μη καπνιστές.

Από την ανάλυση προέκυψε ότι το 57% των ατόμων που παρουσίασαν το πρώτο επεισόδιο της ψύχωσης ήταν ήδη καπνιστές.

Αυτό σημαίνει ότι οι καπνιστές εμφανίζουν τριπλάσια πιθανότητα να εκδηλώσουν διαταραχή, σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Βρέθηκε, επίσης, ότι οι καπνιστές εκδηλώνουν την ψυχωσική διαταραχή κατά έναν χρόνο πιο νωρίς σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Τα ευρήματα αυτά δημιουργούν ερωτήματα σχετικά με τη θεωρία ότι υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ του καπνίσματος και της ψύχωσης.

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της μελέτης, ο δρ James MacCabe λέκτορας στο King's Institute of Psychiatry, ανέφερε τα εξής:

“Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το κάπνισμα θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ως πιθανός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη ψύχωσης και όχι απλά να θεωρηθεί συνέπεια της ασθένειας”.

Οι ερευνητές, πάντως, παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς λίγες από τις μελέτες που αξιολογήθηκαν είχαν αξιολογήσει εάν οι συμμετέχοντες έκαναν χρήση και άλλων ουσιών πέραν του καπνού.

Ντοπαμίνη

Σε μία προσπάθεια να συσχετίσει τη σχέση ψυχώσεων και καπνίσματος, ο καθηγητής Ψυχιατρικής Έρευνας sir Robin Murray επισημαίνει τον ρόλο της ντοπαμίνης.

Το πλεόνασμα ντοπαμίνης – σημειώνει – είναι η καλύτερη βιολογική εξήγηση για ψυχωτικές ασθένειες, όπως η σχιζοφρένεια. Είναι πιθανό ότι η έκθεση νικοτίνη, αυξάνει την απελευθέρωση της ντοπαμίνης, συμβάλλοντας την εκδήλωση ψυχώσεων.

Ο ερευνητής δρ Sameer Jauhar εκτιμά ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, προκειμένου να στοιχειοθετηθεί η παραπάνω σχέση.

Τονίζει, δε, ότι τα προγράμματα διακοπής του καπνίσματος που εφαρμόζονται σήμερα στον πληθυσμό, μπορούν να υλοποιηθούν και στον συγκεκριμένο πληθυσμό.

Κατάχρηση

Μελέτη που είχε διεξαχθεί το 2014 από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον είχε δείξει πως άτομα με σοβαρές ψυχικές ασθένειες, όπως η σχιζοφρένεια ή η διπολική διαταραχή, έχουν υψηλότερο κίνδυνο για κατάχρηση ουσιών - ειδικά το κάπνισμα τσιγάρων.

Σε αυτή τη μελέτη, τα άτομα με σοβαρή ψυχική ασθένεια ήταν τέσσερις φορές πιο πιθανό να κάνουν βαριά χρήση αλκοόλ (τέσσερα ή περισσότερα ποτά την ημέρα), 3,5 φορές πιο πιθανό να χρησιμοποιούν μαριχουάνα τακτικά (21 φορές ανά έτος), 4,6 φορές πιο πιθανό να χρησιμοποιούν άλλα φάρμακα και 5,1 φορές περισσότερες πιθανότητες να καπνίζουν καθημερινά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD