Ανησυχία προκαλεί μελέτη Αμερικανών επιστημόνων, σχετικά με τη σχέση ηλεκτρονικού και παραδοσιακού καπνίσματος σε εφήβους και νέους.

Οι ειδικοί σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν εκφράσει την εκτίμηση ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να λειτουργήσουν ως “πύλη” στα συμβατικά τσιγάρα.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση “JAMA Pediatrics” διαμορφώνει πιο σταθερές εκτιμήσεις πάνω στο θέμα, καθώς δείχνει ότι οι νέοι μπορούν να μεταπηδήσουν από το ηλεκτρονικό στο συμβατικό κάπνισμα μέσα σε έναν χρόνο.

Ο επικεφαλής συγγραφέας δρ Brian Α Primack, του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ και οι συνεργάτες του ανέλυσαν ένα δείγμα 694 ατόμων ηλικίας 16 έως 26 ετών, που δεν είχαν καπνίσει ποτέ συμβατικά τσιγάρα. Από αυτούς, οι 16 κάπνιζαν ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Μεταξύ 2012 και 2013, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν λεπτομερώς σε μία σειρά ερωτήσεων σχετικά με το κάπνισμα.

Αρνητικές

Στο ερώτημα πόσο πιθανό είναι να δεχτούν ένα κανονικό τσιγάρο από έναν φίλο μέσα στον επόμενο χρόνο, οι απαντήσεις ήταν αρνητικές.

Μετά από ένα έτος, εξετάστηκαν οι ίδιοι άνθρωποι και βρέθηκε ότι οι 11 από τους 16 χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου κάπνιζαν και συμβατικό τσιγάρο (68,9%), ενώ από τους υπόλοιπους μόλις οι 128 είχαν ξεκινήσει το κάπνισμα (18,9%).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD