Προγράμματα που στιγματίζουν το κάπνισμα μπορεί να έχουν το αντίθετο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας έρευνας, που ανακάλυψε ότι αν και η εμφάνιση του καπνίσματος ως κοινωνικά μη αποδεκτού μπορεί να πείσει ορισμένους ανθρώπους να το διακόψουν, μπορεί να θυμώσει άλλους, να τους κάνει αμυντικούς και να βλάψει την αυτοεκτίμησή τους κάνοντας πιο δύσκολη τη διακοπή.

Οι ερευνητές επισκοπήσαν σχεδόν 600 έρευνες. Σε μια από αυτές, το 27% των καπνιστών αισθάνθηκαν ότι η μεταχείριση προς αυτούς ήταν διαφορετική λόγω του ότι ήταν καπνιστές.

Σε άλλη, μεταξύ του 30% και του 40% των καπνιστών ανέφερε ότι είχαν μεγάλο επίπεδα απόρριψης της συνήθειας από τους συγγενείς όπως και κοινωνική απόρριψη Σε άλλη έρευνα φάνηκε ότι το 39% των ανθρώπων δεν είχε καλή γνώμη για αυτούς.

Σε πολλές έρευνες, οι καπνιστές χρησιμοποίησαν λέξεις όπως ‘’λεπρός’’, ‘’κακός άνθρωπος’’ και ‘’θλιβερό’’, για να περιγράψουν πώς τα αρνητικά μηνύματα δημοσίας υγείας τους έκαναν να αισθάνονται.

Για ορισμένους καπνιστές, τέτοιος στιγματισμός οδήγησε σε αύξηση της αντίστασης στη διακοπή, υποτροπή μετά τη διακοπή, αυξημένο στρες και κοινωνική απομόνωση.

Η ερευνήτρια Sara Evans-Lacko. δήλωσε ότι τα στερεότυπα με τα οποία αντιμετωπίζονται οι καπνιστές είναι σχεδόν παγκοσμίως αρνητικά.

Το στίγμα για τους γονείς που καπνίζουν είναι ιδιαίτερα δυνατό, πρόσθεσε η ερευνήτρια του London School of Economics and Political Science, Evans-Lacko. Τα ευρήματα δείχνουν ότι αν και αρνητικά μηνύματα μπορούν να πείσουν καπνιστές να διακόψουν, προγράμματα κατά του καπνίσματος θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιούν θετικές προσεγγίσεις, όπως να υπογραμμίζουν τα οφέλη της διακοπής, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η Rebecca Evans-Polce δήλωσε ότι χρειάζεται νέα έρευνα για να κατανοήσουμε ποιοι παράγοντες συνδέονται με το πώς αντιδρούν οι άνθρωπο στο στίγμα του τσιγάρου.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Social Science & Medicine.

 

Πηγές:
Social Science & Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η γιόγκα βοηθά γυναίκες ασθενείς να αντιμετωπίσουν το στρες του καρκίνου [μελέτη]
Φάρμακο για τον θυρεοειδή είναι πιθανόν να εξασθενεί τα οστά των ηλικιωμένων [μελέτη]
Γιατί είναι πρησμένα τα χέρια μου;