Νέα έρευνά υπέδειξε ότι το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά τον εγκέφαλο και ότι η διακοπή του κάνει τον άνθρωπο πιο έξυπνο.

Η έρευνα του University of Edinburgh αποκάλυψε ότι το κάπνισμα επιταχύνει τη φυσιολογική γήρανση του εγκεφάλου με τρόπους που μπορούν να βλάψουν τις νοητικές ικανότητες, όπως το σχεδιασμό, τη λήψη αποφάσεων και την επίλυση προβλημάτων.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι το κάπνισμα φάνηκε να αυξάνει το ρυθμό με τον οποίο ο εγκεφαλικός φλοιός λεπταίνει με το πέρασμα του χρόνου. Πρόκειται για περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με σημαντικές λειτουργίες και παίζει ρολό στον προσοχή, τη γλώσσα και την εγρήγορση.

Ο ερευνητής Ian Deary, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι το ποσοστό λέπτυνσης του εγκεφάλου που συνδέεται με το κάπνισμα είναι περίπου διπλάσιο από αυτό που παρατηρήθηκε σε προηγούμενες μικρότερες έρευνες. Η έρευνα επίσης υποδεικνύει ότι η διακοπή του καπνίσματος θα μπορούσε να επιτρέψει στο φλοιό του εγκεφάλου να ανακτήσει μέρος της σκληρότητας του.

Ερευνητές που διέκοψαν το κάπνισμα πριν από καιρό φάνηκε να έχουν παχύτερο εγκεφαλικό φλοιό σε σχέση με όσους διέκοψαν πιο πρόσφατα, υποδεικνύοντας ότι είχαν κάποιου βαθμού ανάρρωση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecular Psychiatry.

Πηγές:
Molecular Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών