Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πατάτας, ιδιαίτερα τσιπς, συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν οι γυναίκες διαβήτη κύησης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές με επικεφαλής τον Cuilin Zhang, του National Institutes of Health in Rockville, στο Maryland, χρησιμοποίησαν στοιχεία από τη μελέτη Nurses Health Study II, που παρακολούθησε περισσότερες από 115.000 γυναίκες από το 1989.

Εξέτασαν τα στοιχεία 15.632γυναικών που δεν είχαν ιστορικό διαβήτη κύησης ή χρόνιας νόσου, οι οποίες συνέλαβαν μεταξύ του 1991 και του 2001. Από τις 21.693 κυήσεις (ενός εμβρύου) 854 (ποσοστό 4%) εμφάνισαν διαβήτη κύησης, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό British Medical Journal.

Ζητήθηκε από τις γυναίκες να αναφέρουν την κατανάλωση πατάτας τον προηγούμενο χρόνο πριν συλλάβουν, καταγράφοντας την πρόσληψη, από ‘’ποτέ’’ ή ‘’λιγότερο από μια φορά το μήνα’’ έως ‘’6 μερίδες την ημέρα’’.

Οι ερευνητές ταίριαξαν τα στοιχεία με ιατρικά αρχεία που έδειξαν αν είχε εμφανιστεί διαβήτης κύησης. Αφού έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες, όπως ηλικία και οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, η έρευνα ανακάλυψε ισχυρή σχέση με τις πατάτες- ιδιαίτερα με τις τηγανιτές και τις ψητές.

Kατέληξαν ότι η υψηλότερη κατανάλωση πατάτας συνδέθηκε σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη κύησης.

Aνέφεραν ότι η υποκατάσταση 2 μερίδων πατάτας την εβδομάδα με άλλα λαχανικά ή τροφές ολικής άλεσης οδηγούσε σε μείωση του κινδύνου κατά 10%.

Παρά τις στατιστικές αποδείξεις, οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν μπορούν να καταλήξουν ότι η σχέση είναι αιτιατή.

Ωστόσο, παρατήρησαν ότι παλαιότερες έρευνες υπέδειξαν ότι οι πατάτες μπορούν να έχουν αρνητική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, λόγω του αμύλου που περιέχουν.

 

Πηγές:
British Medical Journal.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι