Μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα και που γίνονται αντικείμενα bullying έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας ως ενήλικες, περιλαμβανομένης της κατάθλιψης και του άγχους, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Παιδιά που γεννήθηκαν με εξαιρετικά χαμηλό σωματικό βάρος και εκτέθηκαν σε bullying είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως άγχος, κατάθλιψη ή διαταραχή έλλειψης συγκέντρωσης- υπερκινητικότητας μέχρι να γίνουν 20 ετών.
Ωστόσο, ο κίνδυνος ήταν ακόμα υψηλότερος για όσα παιδιά αποτελούσαν αντικείμενο εκφοβισμού πιο συχνά.
Η ερευνήτρια Kimberly Day, του McMaster University στο Οντάριο, δήλωσε ότι το να έχει γίνει κάποιο από τα μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα αντικείμενο εκφοβισμού έχει σημαντική και μακροχρόνια επίδραση πάνω του, ακόμα και στην ηλικία των 30 ετών.
Μέχρι την ηλικία των 30 ετών, οι ενήλικες που ως μωρά είχαν εξαιρετικά χαμηλό βάρος στη γέννηση, οι οποίοι ως παιδιά είχαν γίνει αντικείμενο εκφοβισμού από συνομηλίκους είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν αγχώδεις διαταραχές, όπως ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, κοινωνική φοβία και διαταραχή πανικού.
Η Day πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος αγχωδών διαταραχών είναι πολύ υψηλός, ιδιαίτερα σε όσους εκτίθενται στο bullying σε τακτική βάση.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics, προειδοποιεί τους γονείς, τους δασκάλους και τους γιατρούς ότι πρέπει να γνωρίζουν τη μακροπρόθεσμη επίδραση της θυματοποίησης από τους συνομηλίκους, στην ψυχική υγεία.
Πρέπει να είναι σε εγρήγορση για τυχόν bullying και όταν είναι εφικτό να παρεμβαίνουν.
Η έρευνα περιέλαβε μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα, τα οποία ζύγιζαν 1 κιλό περίπου ή λιγότερο στον τοκετό, μεταξύ 1977 και 1982, στο Οντάριο, τα οποία έδωσαν συνέντευξη στις ηλικίες 8, 2 έως 26 και 29 έως 36.
Συγκρίθηκαν με μωρά φυσιολογικού σωματικού βάρους σχεδόν 2,5 κιλών ή περισσότερο, που γεννήθηκαν την ίδια χρονική περίοδο και έδωσαν συνέντευξη στα ίδια διαστήματα.
Πηγές:
Pediatrics.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέο Παράρτημα από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία
Φάρμακα: Πάνω από τα 3 δισ. κλείνει το φετινό budget μετά από 10 χρόνια... φαγούρας
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς