Αν και είναι υγιεινό για τις εγκύους να καταναλώνουν ψάρια στην εγκυμοσύνη, μακροχρόνια έρευνα υποδεικνύει ότι η μεγάλη κατανάλωσή τους μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει την πιθανότητα επιπλέον κιλών ή παχυσαρκίας στα παιδιά.

Δεκαπενταετής έρευνα σε ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ έδειξε ότι παιδιά γυναικών που κατανάλωναν περισσότερες από 3 μερίδες ψαριού την εβδομάδα αναπτύσσονταν πιο γρήγορα και ήταν πιο πιθανό να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα μέχρι την ηλικία των 4 ή 6 ετών.

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Κρήτης επισκόπησαν έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, στην Ιταλία, στην Ολλανδία, στη Νορβηγία, στην Πολωνία, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και στη Μασαχουσέτη, με 26.184 εγκύους και τα παιδιά τους, ακολουθώντας τους με διαλείμματα 2 ετών μέχρι να γίνουν τα παιδιά 6 ετών.
Η μέση πρόσληψη ψαριού στις γυναίκες κυμαινόταν από 0,5 φορές την εβδομάδα στο Βέλγιο σε 4,45 φορές την εβδομάδα στην Ισπανία.

Παγκοσμίως, γυναίκες που έτρωγαν ψάρι περισσότερες από 3 φορές την εβδομάδα γέννησαν παιδιά με μεγαλύτερο ΔΜΣ από τον τοκετό έως την ηλικία των 6 ετών σε σχέση με όσες έτρωγαν 3 ή λιγότερες μερίδες την εβδομάδα.

Στην ηλικία των 4 ετών, παιδιά γυναικών που κατανάλωναν περισσότερες από 3 μερίδες ψαριού είχαν 14% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα σε σχέση με όσα είχαν μητέρες που κατανάλωναν λιγότερα, με την πιθανότητα να αυξάνει στο 22% μέχρι την ηλικία των 6 ετών. Τα παιδιά γυναικών που κατανάλωναν περισσότερες από 3 μερίδες την εβδομάδα είχαν 22% περισσότερες πιθανότητες να αναπτυχθούν γρηγορότερα σε σχέση με αυτά των οποίων οι μητέρες έτρωγαν λιγότερα ψάρια.

Η επίδραση φάνηκε να είναι ισχυρότερη στα κορίτσια.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Jama Pediatrics.

Πηγές:
Jama Pediatrics.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι