Το άσθμα έχει συνδεθεί με παράταση του χρόνου μέχρι να επιτευχθεί εγκυμοσύνη και μειωμένα ποσοστά γεννήσεων, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο μέσος χρόνος έως την εγκυμοσύνη ήταν 32,3 μήνες σε γυναίκες χωρίς άσθμα και 55,6 σε όσες έπασχαν από τη νόσο.
Γυναίκες με άσθμα είχαν επίσης λιγότερες επιτυχείς κυήσεις, δήλωσαν οι ερευνητές, προσθέτοντας ότι η τάση ήταν πιο εμφανής καθώς μεγάλωναν οι γυναίκες.

Μόνο το 39,6% των ασθματικών γυναικών πέτυχε κύηση σε σύγκριση με 60,4% στις γυναίκες χωρίς άσθμα.

Η ερευνήτρια Elisabeth Juul Gade, δήλωσε ότι το εύρημα υποδεικνύει σχέση μεταξύ άσθματος και γονιμότητας. Όπως φάνηκε, το άσθμα φαίνεται να έχει αρνητική επίδραση στη γονιμότητα, καθώς αυξάνει το χρόνο μέχρι τη σύλληψη και περισσότερο σε μεγαλύτερη ηλικία.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι οι γιατροί θα πρέπει να ενθαρρύνουν τις γυναίκες με άσθμα να συλλαμβάνουν σε μικρότερη ηλικία και να βελτιώνουν την αγωγή για άσθμα πριν τη σύλληψη.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Respiratory Journal, εξέτασε 245 γυναίκες με ανεξήγητα προβλήματα υπογονιμότητας, ηλικίας 23 έως 45 ετών. Οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και ερωτηματολόγια για άσθμα και αλλεργίες.

Στην έρευνα 96 γυναίκες είχαν είτε προϋπάρχουσα διάγνωση άσθματος είτε διαγνώστηκαν με άσθμα όταν εγγράφηκαν στη μελέτη.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της αγωγής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, για τουλάχιστον 12 μήνες, μέχρι που αυτές συνέλαβαν με επιτυχία.

 

Πηγές:
European Respiratory Journal.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών