Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα από ''τρίτο χέρι'' μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη στους μη καπνιστές, ιδιαίτερα σε παιδιά και ηλικιωμένους, προειδοποιούν ερευνητές μετά από έρευνα σε ποντικούς.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι ο καπνός που συσσωρεύεται σε επιφάνειες όπως ρούχα, μαλλιά, σπίτια και αυτοκίνητα μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει στον διαβήτη τύπου 2.

Η Manuela Martins-Green, του University of California-Riverside, δήλωσε ότι αν επιβεβαιωθεί στους ανθρώπους η έρευνα, θα μπορούσε να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το πώς βλέπουν οι άνθρωποι την έκθεση σε τοξίνες του καπνού.

Η Martins-Green, πρόσθεσε ότι παιδιά και ηλικιωμένοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στο τριτογενές κάπνισμα και στην επίπτωσή του στην υγεία. Επειδή τα μωρά συχνά μπουσουλούν στα χαλιά και αγγίζουν αντικείμενα που εκτίθενται σε εκπνεόμενο καπνό έχουν υψηλό κίνδυνο έκθεσης σε THS.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι το THS αποτελείται από τοξίνες του καπνού που επικάθονται σε επιφάνειες μετά το κάπνισμα.

Οι ερευνητές εξέθεσαν πρώτα τα κλουβιά των ποντικών στο παθητικό κάπνισμα χρησιμοποιώντας μηχάνημα παραγωγής καπνού.
Ο καπνός προσγειώθηκε και συσσωρεύτηκε σε υλικά στα κλουβιά και μετετράπη σε THS. Στη συνέχεια, οι ποντικοί μπήκαν στα κλουβιά, ενώ ομάδα ελέγχου δεν εκτέθηκε σε THS.

Ποντικοί που εκτέθηκαν σε THS ακολούθησαν είτε συνήθη διατροφή με ζωοτροφές είτε δυτικού τύπου διατροφή.
Οι ποντικοί που εκτέθηκαν σε THS και είχαν ταϊστεί με δυτικού τύπου διατροφή εμφάνισαν αυξημένο οξειδωτικό στρες, πιο σοβαρή αντίσταση στην ινσουλίνη και κέρδισαν λιγότερα κιλά σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Αν και η νικοτίνη μειώνει την όρεξη επηρεάζοντας τον εγκέφαλο και ορισμένα επίπεδα ορμονών, οδηγεί επίσης σε αυξημένο οξειδωτικό στρες.

Η Martins-Green πρόσθεσε ότι τα ευρήματα έχουν άμεση εφαρμογή στους ανθρώπους επειδή οι τοξίνες του καπνού συχνά είναι παρούσες σε οικοτόπους.

Οι ηλικιωμένοι έχουν αυξημένο κίνδυνο επειδή όργανα μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο ευάλωτα στη νόσο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Plos One.

Πηγές:
Plos One.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD