Παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν έλλειψη βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη αντιμετωπίζουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης αργότερα, σύμφωνα με έρευνα του Harvard University.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει τα πολύ χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης με αυξημένο κίνδυνο για τη νόσο και ορισμένες έχουν υποδείξει ότι συμπληρώματα θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο, αλλά οι ερευνητές δήλωσαν ότι η νέα έρευνα είναι η πρώτη που δείχνει ότι η έκθεση στη βιταμίνη πριν τη γέννηση μπορεί να επηρεάσει τους ενηλίκους μελλοντικά.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η έρευνα δεν έδειξε αν η αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο, αν και άλλες έρευνες υπέδειξαν ότι η αύξηση της βιταμίνης σε ασθενείς με έλλειψη μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Ο ερευνητής Dr. Benjamin Greenberg, του University of Texas Southwestern, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, σημειώνει ότι αν και άλλες έρευνες έχουν εξετάσει τη σχέση μεταξύ επιπέδων βιταμίνης D και της πολλαπλής σκλήρυνσης η νέα έρευνα υποδεικνύει ισχυρά τη σημασία της χρονικής στιγμής της έλλειψης στην αρχή της ζωής.

Ο Greenberg σημείωσε ότι η χρονική περίοδος της έλλειψης της βιταμίνης έχει υποδειχτεί ως σημαντικός παράγοντας στην επίδρασή της στον κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης. Πρόσθεσε ότι η πιθανή σχέση μεταξύ της έλλειψης της βιταμίνης D στην ενδομήτριο ζωή και της πολλαπλής σκλήρυνσης θα είχε επιστημονικές και κλινικές εφαρμογές.

Οι ερευνητές επέλεξαν 193 νεοδιαγνωσθέντων πριν το 2009, των οποίων οι μητέρες συμμετείχαν στο Finnish Maternity Cohort, συγκρίνοντας τα επίπεδα της βιταμίνης D των 176 με αυτά 326 μητέρων παιδιών που δεν είχαν διαγνωστεί με τη νόσο.
Γενικά τα επίπεδα βιταμίνης D σε μητέρες ήταν κάπως ανεπαρκή αλλά ήταν καλύτερα στην ομάδα ελέγχου σε σχέση με μητέρες των οποίων τα παιδιά εμφάνισαν τη νόσο.

Όταν συγκρίθηκαν δείγματα αίματος από τις 2 ομάδες, τα παιδιά των μητέρων που είχαν έλλειψη στη συγκεκριμένη βιταμίνη είχαν 90% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πολλαπλή σκλήρυνση.

Αν και άλλες έρευνες έχουν υποδείξει ότι συμπληρώματα βιταμίνης D θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο πολλαπλής σκλήρυνσης, οι ερευνητές της νέας μελέτης σημείωσαν ότι η δικιά τους δεν το έκανε. Πρόσθεσαν, ότι περαιτέρω έρευνες σε μεγαλύτερους πληθυσμούς θα πρέπει να πραγματοποιηθούν για να επιβεβαιωθεί η σχέση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Jama Neurology.

 

Πηγές:
Jama Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή
ΕΟΔΥ: Άσκηση επί χάρτου για πιθανά κρούσματα γρίπης πτηνών σε ανθρώπους