Σε νέα έρευνα, η παροχή συμβουλών σε διάστημα 5 ετών για υγιεινό τρόπο ζωής μείωσε τον κίνδυνο θνησιμότητας λόγω καρδιακών αιτιών τα επόμενα 40 χρόνια.

Συστάθηκε στους συμμετέχοντες να μειώσουν την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και να αυξήσουν την κατανάλωση ψαριών και λαχανικών. Επιπλέον, οι υπέρβαροι έλαβαν τη σύσταση να μειώσουν το βάρος τους και οι καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα.

Όσοι έλαβαν τις συμβουλές εμφάνισαν 29% μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας στην πρώτη καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν έλαβαν συμβουλές, για έως 40 χρόνια.

Η θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία μειώθηκε την περίοδο 8-20 έτη, μετά την τυχαιοποίηση αλλά όχι έπειτα.

Για την έρευνα, 25.915 άντρες που γεννήθηκαν στο Όσλο την περίοδο 1923-1932 προσκλήθηκαν το διάστημα 1972-1973 σε εξέταση για καρδιαγγειακή νόσο.

Από αυτούς,16.203 άντρες έλαβαν μέρος στην εξέταση. Συνολικά, 1.232 άντρες υψηλού κινδύνου, με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης περιλήφθησαν στην αρχική δοκιμή παρέμβασης.

Ο ερευνητής Dr. Ingar Holme, δήλωσε ότι η επιτυχής παρέμβαση στον τρόπο ζωής, όσον αφορά τη διατροφή και το κάπνισμα, για 5 χρόνια, σε μεσήλικες άντρες, μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε δια βίου οφέλη όσον αφορά τη θνησιμότητα από έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Internal Medicine.

 

Πηγές:
Journal of Internal Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD