Αν και στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων στη χώρα μας δεν επιτρέπεται το κάπνισμα, ωστόσο πολλά είναι τα πλεονεκτήματα που μπορούν να αποκομίσουν οι εργαζόμενοι από την οριστική διακοπή του, ακόμη και αν δεν καπνίζουν στο χώρο εργασίας. 

Είναι εφικτή η διακοπή του καπνίσματος;

Όπως εξηγεί η ειδικός της ΓΕΠ σε θέματα Υγείας της Εργασίας, Βάλια Τσοπόκη: «Όλοι μπορούν να διακόψουν τη συνήθεια του καπνίσματος, αρκεί να λάβουν την απόφαση και την κατάλληλη βοήθεια για την επίτευξη του στόχου αυτού. Η διακοπή του καπνίσματος, με εφαρμογή ομαδικών ή ατομικών προγραμμάτων διακοπής σε μια επιχείρηση είναι οικονομικά αποδοτική, δεδομένων των άριστα οργανωμένων μοντέλων δράσης και του άρτια εκπαιδευμένου προσωπικού της ΓΕΠ. Στη συμβουλευτική της διακοπής του καπνίσματος λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες σωματικές, ψυχολογικές και κοινωνικές ανάγκες, καθώς και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες του κάθε καπνιστή που βοηθά ή όχι να σταματήσει το κάπνισμα».

Τα προγράμματα Προαγωγής Υγείας της ΓΕΠ επεκτείνονται πέραν της τήρησης των νομικών απαιτήσεων για την Ασφάλεια και την Υγεία στην εργασία.

Πραγματοποιούνται από έμπειρους επιστήμονες υγείας και εστιάζουν εν γένει σε διάφορα θέματα που σχετίζονται είτε με την εργασία, είτε με συνήθειες της καθημερινότητας, όπως τα εξής:

  • Διακοπή Καπνίσματος
  • Διαχείριση στρες
  • Εργονομία στο χώρο εργασίας
  • Σωστή διατροφή και φυσική άσκηση για ρύθμιση σωματικού βάρους

Είναι γνωστό ότι βελτιώνοντας το επίπεδο υγείας των εργαζομένων της, μια επιχείρηση απολαμβάνει πολλά θετικά αποτελέσματα, όπως λιγότερες αποχωρήσεις προσωπικού και λιγότερες απουσίες, περισσότερα κίνητρα και μεγαλύτερη παραγωγικότητα, ενώ παράλληλα διαμορφώνει μια θετική εικόνα της επιχείρησης, με προσανατολισμό στους ανθρώπινους πόρους.

Οι οικονομικές πτυχές του καπνίσματος

Το κάπνισμα κοστίζει. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καπνιστές ζητούν πιο συχνά μικρές ή μεγάλες αναρρωτικές άδειες σε σύγκριση με τους μη καπνιστές ή τους πρώην καπνιστές. Οι καπνιστές είναι λιγότερο παραγωγικοί στην εργασία κάνοντας διαλείμματα για τσιγάρο. Οι ζημίες από πυρκαγιά που προκαλούνται από υλικά καπνίσματος, καθώς και τα επιπλέον έξοδα καθαρισμού και συντήρησης προσθέτουν επιπλέον κόστος στην εργασία.

Οι επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση στο ETS για τους μη καπνιστές είναι επίσης σημαντικές και οδηγούν σε αύξηση του κόστους που αναλαμβάνουν οι επιχειρήσεις λόγω του καπνίσματος.

Η λειτουργία εγκαταστάσεων όπου επιτρέπεται το κάπνισμα εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Το κόστος της ασφάλειας από την πυρκαγιά είναι υψηλότερο. Οι εργαζόμενοι ενδέχεται να ασκήσουν αγωγή εάν αντιμετωπίσουν προβλήματα υγεία.

7 τρόποι που το τσιγάρο βλάπτει την υγεία

1. Ο καπνός του τσιγάρου: Τοξικός και καρκινογόνος.
Ο καπνός του τσιγάρου αποτελείται από πολυάριθμες χημικές ουσίες που δρουν τοξικά και ερεθιστικά όπως αμμωνία, οξείδια του αζώτου, οργανικά οξέα, διοξείδιο του θείου και από διάφορες αλδεΰδες που μπορούν να ερεθίσουν τα μάτια και την αναπνευστική οδό. Υπάρχουν σε αυτό εννέα χημικοί παράγοντες που ταξινομούνται στην ομάδα των καρκινογόνων, ενώ περιέχει καρκινογόνα βαρέα μέταλλα, όπως το αρσενικό, το κάδμιο και το εξασθενές χρώμιο και αρκετές γνωστές τοξικές στην αναπαραγωγή ουσίες, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, τη νικοτίνη, το κάδμιο και το μόλυβδο. Η νικοτίνη επιπρόσθετα είναι έντονα εθιστική ουσία που μειώνει την ικανότητα μεταφοράς οξυγόνου στο αίμα.
2. Παθητικό Κάπνισμα
Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα έχει αναφερθεί ως η δεύτερη πιο συχνή έκθεση σε επαγγελματικούς καρκινογόνους παράγοντες μετά από την ηλιακή ακτινοβολία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Η έκθεση στον καπνό του περιβάλλοντος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, τον καρκίνο του πνεύμονα, το άσθμα, τον πνευμονικό ερεθισμό και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).
3. Καρκίνος
Οι καπνιστές που εκτίθενται στον καπνό στο χώρο εργασίας έχουν αυξηθεί σημαντικά και ο αριθμός των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα που τους αναλογεί σε ετήσια βάση, είναι περίπου 1.100 στην ΕΕ. Η ευθύνη του εργοδότη είναι σημαντική, αν ένας εργαζόμενος αναπτύσσει καρκίνο, ενώ εκτίθενται στον καπνό στο χώρο εργασίας, αλλά όχι στο σπίτι.
4. Καρδιαγγειακές παθήσεις
Η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου έχει συσχετιστεί και με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπαθειών όπως τη στεφανιαία νόσο και το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, κατά 25-30% .
Σε μια μελέτη ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο, οι άνδρες που είχαν εκτεθεί στον καπνό του τσιγάρου διέτρεχαν 2,1 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για τη νόσο, σε σχέση με όσους δεν δούλευαν σε περιβάλλον καπνιστών. Στις γυναίκες που είχαν εκτεθεί σε περιβάλλον με καπνό, ο κίνδυνος εγκεφαλικού παρουσίασε αύξηση κατά 66%.
5. Λοιμώξεις του αναπνευστικού
Η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου αυξάνει την ευαισθησία σε λοιμώξεις του αναπνευστικού. Η διεισδυτική πνευμονιοκοκκική λοίμωξη παρουσιάζει 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης μεταξύ των ενήλικων μη καπνιστών που έχουν εκτεθεί στον καπνό σε σχέση με εκείνους που δεν εκτίθενται σε καπνό. Η έκθεση στον καπνό τσιγάρου έχει συσχετιστεί και με τον κίνδυνο της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου σε ενήλικες.
6. Άσθμα και ΧΑΠ
Η έκθεση στον καπνό προκαλεί φλεγμονώδεις και ερεθιστικές αντιδράσεις στους αεραγωγούς, που οδηγεί σε αναπνευστικά συμπτώματα όπως βήχα, παραγωγή φλέγματος, δύσπνοια, ερεθισμό των ματιών και το κοινό κρυολόγημα και αυξάνει την ευαισθησία σε λοιμώξεις του αναπνευστικού.
7. Εγκυμοσύνη και κάπνισμα
Η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλεί μείωση στο βάρος γέννησης του βρέφους που συνδέεται στενά με την περιγεννητική θνησιμότητα. Οι έγκυες γυναίκες που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα εκτιμάται ότι είναι 23% πιο πιθανό να παρουσιάσουν θνησιγένεια και έχουν 13% περισσότερες πιθανότητες γέννησης βρέφους με συγγενή δυσπλασία.

Πηγές:

Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία
Φινλανδικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Υγείας

Λίγα λόγια για τη ΓΕΠ

Οι υπηρεσίες Yγείας και Ασφάλειας της εργασίας είναι απαραίτητες για τη σύγχρονη, αποδοτική και ασφαλή λειτουργία των επιχειρήσεων. Προστατεύουν τους εργαζόμενους από τους επαγγελματικούς κινδύνους και τις επιχειρήσεις από τις συνέπειες πιθανών ατυχημάτων.

Η πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου και η εξασφάλιση των συνθηκών εργασίας που ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές Υγείας και Ασφάλειας, αποτελούν ταυτόχρονα και τις προϋποθέσεις για την αποδοτικότερη και πιο παραγωγική δραστηριότητα κάθε εργαζόμενου. Η Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία δεν είναι μόνο τυπική- νομική υποχρέωση, αλλά προστιθέμενη αξία για κάθε επιχείρηση.

Η ΓΕΠ παρέχει υπηρεσίες και δίνει λύσεις σε όλα τα θέματα Υγείας και Ασφάλειας εργασίας, περιβάλλοντος και ποιότητας που απασχολούν τη σύγχρονη επιχείρηση.
Συγκεκριμένα η ΓΕΠ παρέχει:
• Υπηρεσίες Τεχνικού / Συντονιστή Ασφαλείας,
• Ιατρού Εργασίας,
• Επιμέρους ιατρικές υπηρεσίες,
• Εκπόνηση μελετών (π.χ. εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, Σ.Α.Υ./Φ.Α.Υ., ΑΤΕΞ, μελέτη σήμανσης ασφάλειας χώρων εργασίας κ.ά.),
• Διενέργεια μετρήσεων,
• Οργάνωση και πραγματοποίηση εκπαιδεύσεων,
• Ανάπτυξη συστημάτων διαχείρισης,
• Παροχή συμβούλων ADR ( Διεθνείς οδικές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων)
• Υποστήριξη και Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού
και άλλες εξειδικευμένες υπηρεσίες (π.χ. πιστοποιήσεις ανυψωτικής ικανότητας μηχανημάτων έργου, έκδοση άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων σε μηχανήματα έργου, θερμογράφηση ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων κ.ά.) συνθέτουν ένα πλήρες πακέτο υπηρεσιών απαραίτητο και χρήσιμο για κάθε επιχείρηση.

Η ΓΕΠ βοηθά τις επιχειρήσεις να βρουν λύσεις και σε θέματα οργάνωσης, λειτουργίας και χρηματοδότησης, προετοιμάζοντας τις προτάσεις τους για συμμετοχή στα προγράμματα του ΕΣΠΑ ή σε άλλα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα.
Η ΓΕΠ είναι ο πρώτος και μοναδικός πιστοποιημένος πάροχος εκπαιδεύσεων του Global Wind Organization στην Ελλάδα.
Επιπλέον αποτιμά και αποτυπώνει το επίπεδο της κουλτούρας ασφάλειας της επιχείρησης και προτείνει βιώσιμες λύσεις.
Παρέχει διαδραστικά και φιλικά προς τον χρήστη προγράμματα e-learning στους τομείς:
• Πρώτες βοήθειες
• Πυρασφάλεια
• Υγεία και Ασφάλεια στα τρόφιμα.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.exypp.gr 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η γιόγκα βοηθά γυναίκες ασθενείς να αντιμετωπίσουν το στρες του καρκίνου [μελέτη]
Φάρμακο για τον θυρεοειδή είναι πιθανόν να εξασθενεί τα οστά των ηλικιωμένων [μελέτη]
Γιατί είναι πρησμένα τα χέρια μου;