Νέα έρευνα δεν ανακάλυψε ενδείξεις ότι νευροεκφυλιστικές νόσοι του εγκεφάλου μπορούν να μεταδοθούν μέσω μετάγγισης αίματος.
Ο Dr. Irving Gomolin, που επισκόπησε τα ευρήματα σουηδικής έρευνας, δήλωσε ότι η έρευνα καθησυχάζει τους ανθρώπους που έχουν υποβληθεί σε μετάγγιση από ασθενείς με νόσο του Parkinson.
Ο Gomolin, του Winthrop-University Hospital στη Mineola της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι η μετάδοση αυτών των νόσων μέσω του αίματος είτε δεν είναι βιολογικώς πιθανή είτε, στη χειρότερη περίπτωση, πρέπει να είναι υπερβολικά σπάνια.
Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Dr. Gustaf Edgren, του Karolinska Institute στη Στοκχόλμη, εστίασε σε στοιχεία περισσότερων των 40.000 ασθενών στη Δανία και στη Σουηδία.
Όλοι είχαν υποβληθεί σε μετάγγιση αίματος μεταξύ 1968 και 2012, από αιμοδότες που διαγνώστηκαν αργότερα με άνοια ή νόσο του Parkinson.
Οι ασθενείς συγκρίθηκαν με πάνω από 1,4 εκατομμύριο ασθενείς, που δεν έλαβαν αίμα από δότες οι οποίοι αργότερα διαγνώστηκαν με τις παραπάνω νόσους.
Ασθενείς στις 2 ομάδες είχαν ακριβώς την ίδια πιθανότητα εμφάνισης νευροεκφυλιστικής νόσου, που σαφώς δείχνει ότι αυτές οι νόσοι δεν μπορούν να μεταδοθούν με μεταγγίσεις αίματος, δήλωσαν οι ερευνητές.
Ο νευρολόγος Dr. Paul Wright, δήλωσε ότι η νέα έρευνα απομακρύνει σημαντικό άγχος που μπορεί να έχει ένας ασθενής μετά τη λήψη αίματος από μετάγγιση.
Ο ειδικός πρόσθεσε ότι αν κάποιος εμφανίζει νόσο του Alzheimer ή του Parkinson και έχει λάβει αίμα από μετάγγιση στο παρελθόν, τότε με βάση τη νέα έρευνα, μπορεί να τον καθησυχάσει ότι η νόσος δεν οφείλεται στη μετάγγιση.
Ο Gomolin πιστεύει ότι τα νέα είναι καλά και για τους αιμοδότες.
Ασθενείς με νόσο του Alzheimer ή του Parkinson δεν θα πρέπει να αποκλείονται ως πιθανοί αιμοδότες, σημείωσε.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Annals of Internal Medicine.
Πηγές:
Annals of Internal Medicine.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέο Παράρτημα από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία
Φάρμακα: Πάνω από τα 3 δισ. κλείνει το φετινό budget μετά από 10 χρόνια... φαγούρας
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς