Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι ποσοστό 8% των ασθενών-ή 1 στους 12- ήδη είχε διαγνωστεί με ένα είδος καρκίνο και στη συνέχεια εμφάνισε δεύτερο είδος.

Ο δεύτερος καρκίνος ήταν μοιραίος στο 55% των περιστατικών.
Ο Dr. Karim Chamie, του University of California στο Λος ‘Αντζελες, δήλωσε ότι οι γιατροί μπορούν να εστιάσουν τόσο πολύ στην παρακολούθηση των ασθενών για να διαπιστώσουν αν ο καρκίνος υποτροπίασε, που ορισμένες φορές μπορεί να μην έχουν επίγνωση ότι οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δεύτερο, άσχετο καρκίνο.

Ο Chamie πρόσθεσε ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τους γιατρούς να προσαρμόσουν τον τρόπο φροντίδας και παρακολούθησης σε όσους εμφάνισαν καρκίνο.

Η νέα έρευνα περιέλαβε περισσότερους από 2 εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι διαγνώστηκαν με καρκίνο.
Οι ασθενείς που έλαβαν μέρος, αρχικά διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτη, του μαστού, του πνεύμονος, του παχέος εντέρου, του ορθού, της ουροδόχου κύστης, της μήτρας, των νεφρών, μελάνωμα ή λέμφωμα μη Hodgkin. Από αυτούς που εμφάνισαν δεύτερο καρκίνο μόνο το 13% πέθανε από τον αρχικό καρκίνο.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι ασθενείς με καρκίνο στην ουροδόχο κύστη είχαν το μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν δεύτερο καρκίνο.

Ποσοστό 34% των ασθενών με καρκίνο στην ουροδόχο κύστη διαγνώστηκε με δεύτερο καρκίνο στη διάρκεια των 20 ετών της έρευνας. Από αυτούς, το 25% αφορούσε τον καρκίνο στον πνεύμονα.

Η ερευνητική ομάδα θεωρεί ότι το εύρημα δείχνει προς την ανάγκη για ετήσια εξέταση με αξονική τομογραφία στον πνεύμονα, για ασθενείς με καρκίνο στην ουροδόχο κύστη.

Άνθρωποι που αρχικά διαγνώστηκαν με λέμφωμα μη Hodgkin αντιμετώπισαν επίσης ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο για δεύτερο καρκίνο, σημείωσε η ερευνητική ομάδα. Οι πιο συνήθεις δεύτεροι καρκίνοι για αυτούς τους ασθενείς ήταν ο καρκίνος του προστάτη, του πνεύμονος ή του μαστού.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Cancer.

 

Πηγές:
Cancer.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Επιτακτική ανάγκη η προσβάσιμη κατοικία- τεράστιες ελλείψεις στη χώρα
Η Βενέτης μπαίνει στο... ελαιόλαδο
Επικουρική θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού: Μακροχρόνια αποτελέσματα