Η έρευνα έδειξε πως όταν αρχίζει η θεραπεία αμέσως μετά τη διάγνωση της μόλυνσης με τον ιό, μειώνεται κατά περισσότερο από 90% η πιθανότητα μετάδοσης με το σεξ. Αντίθετα όταν καθυστερεί η θεραπεία ώσπου να φτάσει το ιϊκό φορτίο σε επίπεδο 250 κύτταρα ανά κυβικό χιλιοστό, όπως είναι η τακτική που συνηθίζεται να εφαρμόζεται, η πιθανότητα μετάδοσης αυξάνεται πάρα πολύ.

Τα αποτελέσματα αυτά παρουσιάστηκαν το Διεθνές Συνέδριο για το AIDS στο Durban της Νότιας Αφρικής και δημοσιεύθηκαν online στο περιοδικό New England Journal of Medicine.

"Η έγκαιρη θεραπεία για τη λοίμωξη με τον ιό HIV συνδέθηκε με μείωση 93% της πιθανότητας μόλυνσης του ερωτικού συντρόφου" δήλωσε ομάδα επιστημόνων με υπεύθυνο τον Dr. Myron Cohen, καθηγητής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στο University of North Carolina στο Chapel Hill.

"Από τους 1.763 συμμετέχοντες στη μελέτη μας, κανένας απ’ όσους πήραν αμέσως θεραπεία δεν μόλυνε το σύντροφό του ενώ σε όσους καθυστέρησαν υπήρξαν αρκετές μολύνσεις".

Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, οι 886 άρχισαν θεραπεία αμέσως και οι 877 περίμεναν ώσπου δύο συνεχόμενες μετρήσεις του ιϊκού φορτίου τους έδειξαν ότι ήταν κάτω από 250 κύτταρα ανά κυβικό χιλιοστό ή ώσπου εκδήλωσαν κάποιο συνεδόμενο με το AIDS νόσημα. Στα νοσήματα αυτά ανήκουν διάφορες λοιμώξεις και κακοήθεις νόσοι.

Πηγές:
International AIDS Conference, New England Journal of Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό ;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]