Ερευνητές από την Αμερικάνικη Γηριατρική Εταιρεία ανακάλυψαν μια μέθοδο για τον υπολογισμό του κινδύνου ενός ηλικιωμένου ατόμου να πάθει πνευμονία, που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτής της θανάσιμης ασθένειας. ανακάλυψαν μια μέθοδο για τον υπολογισμό του κινδύνου ενός ηλικιωμένου ατόμου να πάθει πνευμονία, που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτής της θανάσιμης ασθένειας.

Υπολογίζεται πως μόνο το 40% των ηλικιωμένων ασθενών με πνευμονία εισάγονται στο νοσοκομείο, και ο κίνδυνος επιπλοκών και θανάτου είναι υψηλότερος, λόγω άλλων προβλημάτων υγείας που ήδη έχουν. Οι ομάδες που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι όσοι έχουν κάποια χρόνια πάθηση των πνευμόνων, καπνίζουν ή είναι λιποβαρείς.

Οι ερευνητές ανέλυσαν ιατρικά δεδομένα 3.375 ασθενών και αναγνώρισαν πιθανούς παράγοντες κινδύνου από δεδομένα συνεντεύξεων και ερωτηματολογίων.

Στο τέλος, κατέληξαν πως υπάρχουν έξι παράγοντες για τον υπολογισμό του ρίσκου:

  • Ηλικία
  • Φύλο
  • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
  • Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια
  • Δείκτης μάζας σώματος
  • Χρήση συνταγογραφούμενων εισπνεόμενων ή σε μορφή χαπιού κορτικοστεροειδών

Όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι πολύ εύκολο να βρεθούν στα ιατρικά αρχεία των ασθενών, συνεπώς η πρόβλεψη του κινδύνου πνευμονίας μπορεί να είναι πολύ εύκολη υπόθεση, θεωρητικά. Σε κάθε περίπτωση, προτείνεται για όλους τους ανθρώπους άνω των 65 να κάνουν ένα ή δύο εμβόλια κατά της πνευμονίας.

Πηγές:
Αμερικάνικη Γηριατρική Εταιρεία

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πραγματοποιήθηκε το συνέδριο Merging Medicine, Law & IT for Humanity 
Ο Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ ενδυναμώνει τον επιστημονικό ρόλο του φαρμακοποιού
Ανεμοβολογιά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε