Ο καρκίνος χτυπά ορισμένα όργανα- όπως το παχύ έντερο ή ο μαστός- πιο συχνά από άλλα.
Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Trends in Cancer, ερευνητές εικάζουν ότι η ευαισθησία σε ορισμένα όργανα μπορεί να οφείλεται στη φυσική επιλογή. Οι άνθρωποι μπορούν να εμφανίζουν όγκους σε μεγάλα ή διπλά όργανα πιο εύκολα σε σχέση με μικρά, ζωτικής σημασίας όργανα, όπως η καρδιά, επομένως τα μεγαλύτερα έχουν εξελίξει λιγότερους μηχανισμούς ώστε να προστατευτούν από καρκινικά κύτταρά.
Ο Frédéric Thomas, του Center for Ecological and Evolutionary Cancer Research στη Γαλλία, δήλωσε ότι τα όργανα που είναι πιο σημαντικά για την επιβίωση και την αναπαραγωγή του ανθρώπου, όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος ή η μήτρα μπορεί ενδεχομένως να έχουν καλύτερη προστασία έναντι του καρκίνου. Δεν εννοεί πως αυτός είναι ο κύριος παράγοντας που εξηγεί τη διαφορά όσον αφορά την ευαισθησία των οργάνων στον καρκίνο, αλλά πως είναι παράγοντας που συμβάλλει.
Πολλοί ογκολόγοι έχουν εξηγήσει τη διαφορά εστιάζοντας είτε σε εξωτερικούς παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλιακή ακτινοβολία, είτε σε εσωτερικούς όπως το πόσο συχνά τα κύτταρα διαιρούνται σε ένα όργανο.
Οι ερευνητές προτείνουν τώρα αυτή την εξελικτική θεωρία για να συμπληρώσουν την τρέχουσα θεωρία.
Η ερευνητική ομάδα υποδεικνύει ότι η φυσική επιλογή έχει ευνοήσει την ισχυρή αντικαρκινική προστασία για μικρά όργανα που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και την αναπαραγωγή.
Όργανα που είναι μεγάλα ή σε ζεύγη θα μπορούσαν πιθανόν να συσσωρεύουν μεγαλύτερους αριθμούς όγκων χωρίς να υποστούν βλάβη, ενώ μικρά και σημαντικά όργανα όπως το πάγκρεας θα μπορούσαν εύκολα να τεθούν σε κίνδυνο με λίγους όγκους.
Επομένως, συνεχίζει η θεωρία, το πάγκρεας θα πρέπει να είναι καλύτερο στην προστασία έναντι του καρκίνου σε σύγκριση με όργανο όπως ο νεφρός, αν όλοι οι άλλοι παράγοντες είναι ίδιοι.
Η αντικαρκινική προστασία ποικίλλει από όργανο σε όργανο αλλά γενικά καθιστά ένα όργανο ανθεκτικό στη δημιουργία όγκων.
Οι ερευνητές επίσης συνιστούν οι βιολόγοι που ασχολούνται με τον καρκίνο να σκεφτούν τα όργανα ως εξειδικευμένα νησιά με τις δικές τους περιβαλλοντικές συνθήκες, όπου η επιβίωση των καρκινικών κυττάρων εξαρτάται από τη φιλοξενία του τοπικού περιβάλλοντος.
Ο ερευνητής σημειώνει ότι τα καρκινικά κύτταρα είναι ζωντανές μονάδες –δεν είναι δυνατό να μην επηρεάζονται από τις οικολογικές συνθήκες. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένα όργανα είναι πιο ευνοϊκά σε κακοήθη διαταραχή.
Οι Thomas, Ujvari, και οι συνεργάτες τους εξετάζουν τώρα την υπόθεση. Μια ολοκληρωμένη ανάλυση απαιτεί να ληφθούν υπόψη όλοι οι συγχυτικοί παράγοντες.
Πηγές:
Trends in Cancer.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς θα ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου σύστημα
389 σύνεδροι παρακολούθησαν υβριδικά το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικών Μελετών & Έρευνας
Κακώσεις χόνδρου αθλητών κατά την αγωνιστική περίοδο