Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε αυτόματες αποβολές, ενδομήτριο θάνατο, συγγενείς ανωμαλίες, αναπτυξιακές διαταραχές και πνευματική καθυστέρηση. Το αλκοόλ περνάει από τον πλακούντα και μέσω του ομφάλιου λώρου στο έμβρυο. .Καμία ποσότητα, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή της κύησης και αν καταναλώνεται, δεν θεωρείται ασφαλής και για το λόγο αυτό από καταξιωμένους οργανισμούς υγείας συστήνεται να μην καταναλώνεται καμία ποσότητα αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Στο πλαίσιο αυτό, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης για τη βλαπτική επίδραση του αλκοόλ στην κύηση η Παγκρήτια Παιδιατρική Εταιρία αποφάσισε να προχωρήσει σε εκστρατεία πληροφόρησης προς όλες τις κατευθύνσεις, αλλά ειδικότερα στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.
Διεθνείς μελέτες συστήνουν για την απόλυτη ασφάλεια του νεογνού την πλήρη αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ, τόσο στην εγκυμοσύνη όσο και στο διάστημα πριν τη σύλληψη. Σε περίπτωση κατανάλωσης αλκοόλ, αυτή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα ασφαλή όρια που είναι έως 2 μονάδες για όχι πάνω από 1-2 φορές την εβδομάδα. Επίσης σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να καταναλώνονται συνεχόμενα περισσότερες από 5 μονάδες. Διεθνώς, η μέτρηση του αλκοόλ γίνεται σε μονάδες (units), ανάλογα με την περιεκτικότητα ενός ποτού. Ενδεικτικά ένα ποτήρι μπύρας 330 ml έχει 1.5 - 2 μονάδες και ένα ποτήρι κρασί 1.5 μονάδα.
Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ παγκοσμίως, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το 1% των γυναικών είναι εξαρτημένες από το αλκοόλ και το 25% με 50% συνεχίζει να καταναλώνει αλκοόλ στην κύηση, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να καταγράφονται στα υψηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα.
Αν και η χώρα μας δεν θεωρείται από τις περιοχές με τα υψηλοτέρα ποσοστά, περίπου 1 στις 5 γυναίκες αναφέρει ότι έχει καταναλώσει αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στο πλαίσιο της εκστρατείας της, η Παγκρήτια Παιδιατρική Εταιρεία θα διανέμει μέσω των μελών της ενημερωτικά φυλλάδια για την έγκαιρη ευαισθητοποίηση και την καλύτερη πρόληψη, τονίζοντας ότι το κόστος είναι μηδαμινό, αλλά το όφελος ανυπολόγιστο. Σλόγκαν της εκστρατείας που ξεκινά είναι “προώθησε το, τύπωσε το, ανάρτησε το, μοίρασε το”.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι