Πολλοί ασθενείς με καρκίνο έχουν μη ρεαλιστικές ελπίδες όταν αποφασίζουν να εγγραφούν σε κλινικές δοκιμές αρχικού σταδίου για πειραματικά φάρμακα, έδειξε νέα έρευνα.

Αυτές οι δοκιμές-φάσης 1- αξιολογούν την ασφάλεια και τα πιθανά οφέλη των αγωγών που δεν έχουν ποτέ πριν δοκιμαστεί στους ανθρώπους.

Πολλές από αυτές τις δοκιμές περιορίζονται σε ασθενείς που έχουν προχωρημένη νόσο ή που δεν έχουν ανταποκριθεί σε άλλες αγωγές.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτό το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο παρά ρεαλιστικό, στις έρευνες αρχικού σταδίου. Η επιβίωση κατά μέσον όρο σε ασθενείς που έλαβαν μέρος σε δοκιμή φάσης Ι είναι 6 μήνες, που σημαίνει ότι οι μισοί ζουν λιγότερο και οι υπόλοιποι μισοί περισσότερο.

Οι ασθενείς ήθελαν πολύ να εγγραφούν σε κλινικές δοκιμές. Πριν μιλήσει με τον γιατρό του, ποσοστό 72% δήλωσε ότι σκεφτόταν να λάβει μέρος. Μετά από συζήτηση, το 84% ήθελε να εγγραφεί, ανακάλυψε η έρευνα.

Ο ερευνητής Dr. Udai Banerji, του The Institute of Cancer Research, στο Λονδίνο, δήλωσε ότι υπάρχει θετικό μήνυμα σε αυτό, δηλαδή ότι το 84% των ασθενών θέλει να λάβει μέρος σε ογκολογικές έρευνες φάσης Ι μετά από συζήτηση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που περιγράφει τις συντηρητικές προβλέψεις του οφέλους και τις απαιτήσεις των επισκέψεων στο νοσοκομείο.

Και πρόσθεσε ότι είναι καλό για τους ασθενείς-και τους μελλοντικούς- καθώς και για την ιατρική στον καρκίνο, γενικά.
Ωστόσο, αποκάλεσε ‘’κόκκινη σημαία’’ το υψηλό ποσοστό καρκινοπαθών που ανέμεναν ότι ο όγκος τους θα συρρικνωθεί.
Σημειώνει, ότι αυτό αποτελεί πρόκληση για όσους εμπλέκονται στην περίθαλψη όσον αφορά τη διαχείριση των προσδοκιών αλλά θα πρέπει να γίνει χωρίς πατρονάρισμα ή απώλεια της ανθρώπινης ελπίδας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer.

 

Πηγές:
Cancer.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
389 σύνεδροι παρακολούθησαν υβριδικά το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικών Μελετών & Έρευνας
Κακώσεις χόνδρου αθλητών κατά την αγωνιστική περίοδο
Εικαστική ψυχοθεραπεία: Όταν το τραύμα λύνεται μέσα από την έκφραση