Η κατανάλωση οικογένειας πρωτεϊνών που περιέχονται στο σιτάρι μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες παθήσεις, αναφέρουν σε έρευνα επιστήμονες του Johannes Gutenberg University στη Γερμανία.
Η έρευνα στρέφει τον προβολέα μακριά από τη γλουτένη, σε οικογένεια πρωτεϊνών που ονομάζονται αναστολείς της αμυλάσης-θρυψίνης.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι πρωτεΐνες προκαλούν φλεγμονή που συνδέεται με διάφορες παθήσεις, όπως το άσθμα, η αρθρίτιδα και η πολλαπλή σκλήρυνση.
Εκτός του ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη καταστάσεων φλεγμονής που συνδέονται με τα έντερα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορούν να προάγουν τη φλεγμονή άλλων χρόνιων παθήσεων εκτός εντέρου, δήλωσε ο ερευνητής Detlef Schuppan.
Η ερευνητική ομάδα θα αρχίσει κλινικές δοκιμές, που αναμένεται να βοηθήσουν τους επαγγελματίες υγείας να αντιμετωπίζουν καλύτερα σοβαρές ανοσολογικές διαταραχές.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της United European Gastroenterology.
Πηγές:
United European Gastroenterology.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη