5χρονο νήπιο από το Καματερό νοσηλεύτηκε στο Ιατρικό Κέντρο Αμαρουσίου αφού διεγνώσθη με μηνιγγίτιδα η οποία ραγδαία, εντός 24ώρου, εξελίχθηκε σε μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία. Το παιδί μεταφέρθηκε εκτάκτως στο Αγλαΐα Κυριακού. στις 13 Οκτωβρίου όπου και νοσηλεύεται.
Το κοριτσάκι διεγνώσθη με μηνιγγίτιδα τύπου Β, η οποία έχει προκαλέσει εκτεταμένες νεκρώσεις στην περιοχή της φτέρνας και των δαχτύλων καθιστώντας την χειρουργική επέμβαση απαραίτητη.
Το περιστατικό καταδεικνύει πόσο σοβαρή είναι η νόσος, με ύπουλα συμπτώματα που μοιάζουν με την απλή γρίπη και στην οποία μπορεί να καθυστερήσει η διάγνωση με πολύ δυσάρεστες συνέπειες.
Να σημειωθεί ότι από την αρχή του χρόνου έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα 20 περίπου κρούσματα Μηνιγγιτιδοκοκκικής Νόσου τύπου Β. Μάλιστα τον Απρίλιο καταγράφηκαν τρία κρούσματα μηνιγγίτιδας τύπου Β σε νήπια, από τα οποία τα δυο κατέληξαν.
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης και ελέγχου της μηνιγγίτιδας είναι ο εμβολιασμός. Έως σήμερα παρέχεται δωρεάν στα παιδιά ο εμβολιασμός για τις ορομάδες A,C,Y,W ενώ για την καταπολέμηση της μηνιγγίτιδας Τύπου Β, που είναι η πιο συχνή στην χώρα μας, υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο εδώ και δύο χρόνια το οποίο όμως δεν καλύπτεται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο εμβολιασμός μπορεί να προστατεύσει τις ζωές εκατοντάδων βρεφών και παιδιών στην Ελλάδα αλλά το γεγονός ότι το εμβόλιο δεν έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών τα αφήνει έκθετα σε μια τόσο σοβαρή νόσο όσο η μηνιγγίτιδα τύπου Β.
Η Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος
Τo βακτήριo που προκαλεί τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο ονομάζεται Neisseria meningitidis ή μηνιγγιτιδόκοκκος. Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος εκδηλώνεται ως βακτηριακή μηνιγγίτιδα, δηλαδή λοίμωξη των μηνίγγων και σηψαιμία. Είναι μια αιφνίδια, ύπουλη και απειλητική για τη ζωή λοίμωξη η οποία εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο ή μόνιμη αναπηρία σε διάστημα 24 ωρών από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων. Περίπου 1 στα 10 άτομα που νοσούν πεθαίνει παρά τη θεραπεία, ενώ έως 1 στα 5 άτομα που επιβιώνει εμφανίζει μόνιμες αναπηρίες. Η μηνιγγιτιδοκκοκκινκη νόσος που οφείλεται στην οροομάδα Β (Μen Β) ευθύνεται για τα περισσότερα περιστατικά σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες.
Τα αρχικά συμπτώματα είναι μη ειδικά και μοιάζουν με τα συμπτώματα της γρίπης, καθιστώντας δύσκολη την έγκαιρη διάγνωση. Συμπτώματα της νόσου είναι η αυχενική δυσκαμψία, ο υψηλός πυρετός, το αιμορραγικό εξάνθημα, ο πονοκέφαλος, η σύγχυση, ο εμετός, η ευερεθιστότητα και η φωτοφοβία.
Η νόσος μπορεί να προσβάλει όλες τις ηλικίες, ενώ πιο ευάλωτες ομάδες αποτελούν τα νεογνά, οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες. Βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια, ηλικίας 1 έως 4 ετών.
Ο μηνιγγιτιδόκκοκος μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω του σάλιου και των σταγονιδίων. Μεταδίδεται με το φιλί, το βήχα ή το φτάρνισμα, ενώ το κάπνισμα, ενεργητικό ή παθητικό, αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου για αποικισμό και νόσηση. Ακόμα και όσοι δεν εμφανίζουν τη νόσο μπορούν να φέρουν τα βακτήρια στη μύτη και τον φάρυγγα και να τα μεταδώσουν σε άλλους. Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα βρέφη, νήπια και έφηβοι με μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, προσβάλλονται μέσα από την επαφή με φαινομενικά υγιή μέλη της οικογένειάς τους ή άτομα που τα φροντίζουν και τα οποία είναι φορείς του βακτηρίου.
Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα χρειάζεται άμεσα νοσηλεία. Η έγκαιρη διάγνωση και αγωγή θα εμποδίσουν την εγκεφαλική βλάβη και τον θάνατο. Η θεραπευτική αγωγή γίνεται με ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών. Όσο νωρίτερα αρχίσει η θεραπεία τόσο καλύτερη είναι και η έκβαση της νόσου. Χρειάζεται στενή παρακολούθηση για να αποφευχθούν σοβαρά προβλήματα, όπως απώλεια ακοής, επιληπτικές κρίσεις και εγκεφαλική βλάβη.
Σχετικά με την πρόληψη, ο εμβολιασμός αποτελεί το αποτελεσματικότερο μέτρο προστασίας.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι καλύτερες δίαιτες για το 2025
Ιός HMPV: Η Κίνα αποκαλεί την έξαρση του ανθρώπινου μεταπνευμοϊού ''Συμβάν του χειμώνα''
Κορωνοϊός: Τα ‘’ένοχα’’ γονίδια για βαριά νόσηση και long Covid- Ο ρόλος της ομάδας αίματος