Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι η μεγάλη αύξηση του σωματικού βάρους στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιοπάθειας στο μέλλον.

Δεν υπήρχε κίνδυνος στα παιδιά που δεν είχαν σημαντικές αλλαγές στην εφηβεία, αλλά που ήταν υπέρβαρα πριν την έναρξή της.
Στην έρευνα, εξετάστηκαν 37.600 άντρες και η αλλαγή στον ΔΜΣ κατά την εφηβεία υπολογίστηκε χρησιμοποιώντας στοιχεία ΔΜΣ στην ηλικία των 8 και 20 ετών.

Τα ευρήματα αξιολόγησαν τη συμβολή του ΔΜΣ σε 2 διαφορετικές αναπτυξιακές περιόδους-παιδική ηλικία και εφηβεία- για θνησιμότητα από καρδιαγγειακά αίτια σε ενήλικες άντρες.

Αυξημένη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά αίτια φάνηκε σε άντρες με μεγάλη αύξηση του ΔΜΣ στην εφηβεία, ενώ δεν υπήρχε αυξημένος κίνδυνος για όσους ήταν υπέρβαροι πριν την εφηβεία αλλά που ο ΔΜΣ έγινε φυσιολογικός τότε. Επομένως, η μεγάλη αύξηση του ΔΜΣ στην εφηβεία μοιάζει ανθυγιεινή.

Η Jenny Kindblom, του University of Gothenburg, δήλωσε ότι στη νέα έρευνα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι μεγάλη αύξηση του ΔΜΣ στην εφηβεία είναι ιδιαίτερα σημαντική, ενώ ο υψηλός ΔΜΣ στην ηλικία των 8 ετών δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, ο αυξημένος κίνδυνος εμφανίστηκε στην ομάδα αγοριών των οποίων ο ΔΜΣ αυξήθηκε περισσότερο από 7 μονάδες στην εφηβεία.

Σε αυτή την ομάδα, ο κίνδυνος θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο αργότερα, αυξανόταν κατά 22% για κάθε επιπλέον μονάδα ΔΜΣ.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet Diabetes & Endocrinology.

 

Πηγές:
The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γενόσημο φάρμακο κατά του HIV - AIDS με τιμή 40 δολάρια, από 40.000
Πρώιμος καρκίνος του μαστού: Πότε σχετίζεται με μικρότερη επιβίωση χωρίς μεταστάσεις
Sjogren:  Συστηματική αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει ολόκληρο το σώμα