Στους φορείς του ιού HIV, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής είναι σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με αυτόν του γενικού πληθυσμού, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο ερευνητής Matthew Feinstein, του Northwestern University Feinberg School of Medicine, στο Σικάγο, δήλωσε ότι ο πραγματικός κίνδυνος καρδιακής προσβολής σε ανθρώπους με τον ιό HIV ήταν περίπου 50% υψηλότερος από τον κίνδυνο που υπολογίζουν οι γιατροί για το γενικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Cardiology, ο υψηλότερος κίνδυνος για καρδιακή προσβολή υπάρχει ακόμα και σε ανθρώπους των οποίων ο ιός δεν εντοπίζεται στο αίμα λόγω της αντιρετροικής αγωγής.

Ο Feinstein εξήγησε ότι υπάρχει χρόνια φλεγμονή και ιική αντιγραφή, ακόμα και σε ανθρώπους των οποίων η εξέταση αίματος δεν δείχνει σημάδια του ιού στο αίμα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο ιός υπάρχει ακόμα στους ιστούς δημιουργώντας φλεγμονή που προκαλεί συσσώρευση πλάκας και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η συσσώρευση πλάκας συμβαίνει 10-15 χρόνια νωρίτερα σε ασθενείς με HIV έναντι του πληθυσμού που δεν φέρει τον ιό.

Η κατάσταση φλεγμονής είναι αυτό που φαίνεται να καθοδηγεί την επιταχυνόμενη γήρανση και τον υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή νόσο, που γίνονται πιο συνήθεις σε ασθενείς με HIV καθώς ζουν περισσότερο.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία 20.000 ανθρώπων που έφεραν τον ιό HIV.

Συνέκριναν προβλεπόμενα ποσοστά καρδιακών προσβολών με βάση στοιχεία του γενικού πληθυσμού με πραγματικά ποσοστά καρδιακών προσβολών που παρατηρήθηκαν σε αυτή την ομάδα και ανακάλυψαν ότι φορείς του HIV έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο καρδιακής προβολής.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κύρια αιτία του υψηλότερου κινδύνου είναι ο ιός HIV. 

Πηγές:
JAMA Cardiology,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών