Όλες οι μορφές άσκησης είναι καλές για το σώμα και το πνεύμα, ωστόσο ασκήσεις με βάρη φαίνεται να είναι πιο ωφέλιμες.

Σε νέα έρευνα, φάνηκε ότι ασκήσεις με βάρη μπορεί να μην βοηθούν μόνο στη τόνωση των μυών αλλά και να μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη τύπου 2.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι διαλειμματική άσκηση αντίστασης βελτίωσε τη λειτουργία των αγγείων ανθρώπων με και χωρίς διαβήτη.

Ο Jonathan Little, του University of British Columbia (UBC) - Okanagan Campus στον Καναδά, δήλωσε ότι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 έχουν μέχρι 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο σε σχέση με όσους δεν έχουν.

Ο Little πρόσθεσε ότι μετά την ολοκλήρωση ασκήσεων φάνηκε βελτίωση στη λειτουργία των αγγείων- δείκτη καρδιακής υγείας και κινδύνου καρδιακής προσβολής.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 35 άνθρωπο σε 3 ομάδες. Οι ερευνητές συνέκριναν την επίδραση των 2 ειδών διαλειμματικής προπόνησης-αντίστασης και ασκήσεων για το καρδιαγγειακό- στη λειτουργία των αγγείων ανθρώπων με διαβήτη τύπου 2, ανθρώπων που δεν ασκούνταν και όσων ασκούνταν τακτικά και δεν είχαν διαβήτη.

Όσοι ασκούνταν είχαν μεγαλύτερη βελτίωση στη λειτουργία των αγγείων μετά την άσκηση με αντιστάσεις. Ωστόσο αυτό ήταν πιο έντονο στην ομάδα του διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το πρόγραμμα άσκησης θα μπορούσε επίσης να αποδειχτεί αποτελεσματικό όπλο κόστους/ οφέλους για να βοηθήσει ανθρώπους να ελέγξουν τη νόσο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Physiology: Heart and Circulatory Physiology.

 

Πηγές:
American Journal of Physiology: Heart and Circulatory Physiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]
Στατιστικά χρήσης διαδικτύου και μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε διάφορες ηλικιακές ομάδες στις ΗΠΑ
ΕΕΣ: Εκδήλωση για τα παιδιά του Παραρτήματος Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρίες Βούλας