Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει μία μελέτη ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, σχετικά με την εξουδετέρωση του κινδύνου μετάδοσης νόσων, όπως ο δάγκειος πυρετός και ο ιός Ζίκα από τσίμπημα κουνουπιού.

Το κουνούπι Aedes aegypti, το οποίο μεταδίδει τα συγκεκριμένα νοσήματα, χρειάζεται να καταναλώσει αίμα, προκειμένου να αναπτύξει αυγά. Οι ειδικοί επεξεργάζονται έναν τρόπο να διακόψουν αυτή τη διαδικασία, η οποία ακολουθεί το γεύμα του κουνουπιού.

Για να το πετύχουν, προχωρούν σε μελέτες σε μοριακό επίπεδο. Επικεντρώνονται στα μικρά ρυθμιστικά μόρια (microRNAs), τα οποία διαδραματίζουν έναν κρίσιμο ρόλο στην ωρίμανση των αυγών των κουνουπιών.

Οι επιστήμονες θα μελετήσουν το πώς εκφράζονται τα microRNA στο σωματικό λίπος και το κέντρο μεταβολισμού των κουνουπιών.

Η εύρυθμη λειτουργία του σωματικού λίπους είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του αναπαραγωγικού συστήματος των θηλυκών κουνουπιών, έπειτα από το γεύμα.

Θα επιχειρήσουν να στοχεύσουν συγκεκριμένα γονίδια, ώστε να χειραγωγήσουν τα επίπεδα των microRNA, διαταράσσοντας την αναπαραγωγή των κουνουπιών και εμποδίζοντας την εξάπλωση των ασθενειών που μεταδίδουν.

Οι ερευνητές ανέφεραν πως παρατήρησαν πέντε βασικές εκφράσεις των microRNA μέσα σε διάστημα 48 ωρών, έπειτα από το γεύμα αίματος θηλυκών κουνουπιών.

"Αυτό που παρατηρείται είναι ότι τα επίπεδα των πολλών miRNAs αλλάζουν σημαντικά καθόλη τη διάρκεια της περιόδου των 48 ωρών έπειτα από το γεύμα, υποδεικνύοντας ότι αυτά τα miRNAs, με τη σειρά τους, μπορούν να καθορίσουν σημαντικές αλλαγές στην έκφραση των βασικών γονιδίων στο σωματικό λίπος”, σχολίασε ο Fedor V. Karginov, εκ των επικεφαλής της ομάδας.

“Η εργασία μας παρείχε μία πολύ αναγκαία εικόνα των miRNAs τα οποία είναι άφθονα στον λιπώδη ιστό του σώματος και έχουμε την επιβεβαίωση ότι η συγκεκριμένη διαδικασία λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του αυγού”.

Επίπεδα

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα όλων των microRNAs στο σωματικό λίπος (περίπου 100 διαφορετικά miRNAs) σε πέντε διαφορετικούς χρόνους. Ξεκίνησαν λίγο πριν το γεύμα αίματος και στη συνέχεια, 6, 24, 36, και 48 ώρες μετά το γεύμα.

Η χρονική στιγμή από αυτές επιλέχθηκε με βάση προηγούμενα γνωστές πληροφορίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των μεγάλων φυσιολογικές αλλαγές - ή ορόσημα - στο λίπος του σώματος μετά από ένα γεύμα αίματος.

Η γνώση του ρόλου των συγκεκριμένων γονιδίων φέρνει τους ειδικούς ένα βήμα πιο κοντά στον έλεγχο της εξάπλωσης του κουνουπιού Aedes aegypti διακόπτοντας μια βασική διαδικασία του αναπαραγωγικού του κύκλου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι