Ο ιός Ζίκα θα μπορούσε να μεταδοθεί από περισσότερα είδη κουνουπιών από αυτά που είναι σήμερα γνωστά, σύμφωνα με ένα νέο μοντέλο πρόβλεψης, που δημιουργήθηκε από τους οικολόγους στο Πανεπιστήμιο της Georgia των ΗΠΑ.

Τα ευρήματά του μοντέλου δημοσιεύονται στο περιοδικό “eLife”, όπου παρατίθεται ένας κατάλογος με 26 επιπλέον υποψήφια είδη, τα οποία – σύμφωνα με τους συντάκτες – πρέπει να διερευνηθούν άμεσα.

“Το σημαντικότερο μήνυμα της μελέτης είναι πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα συγκεκριμένα είδη”, σχολίασε ο επικεφαλής συγγραφέας Michelle V. Evans. “Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για το καλοκαίρι”, ανέφερε.

Η στόχευση των πιθανών φορέων του ιου Ζίκα είναι επιτακτική, δεδομένης της εκρηκτικής εξάπλωσης της νόσου και των σημαντικών συνεπειών στην υγεία των ανθρώπων. Το νέο μοντέλο θα μπορούσε να βελτιώσει την προσπάθεια εντοπισμού των επικίνδυνων κουνουπιών – φορέων του ιού.

“Αυτό που κάναμε είναι να καταρτίσουμε έναν κατάλογο των πιθανών φορέων με βάση τξη σχέση με ιούς που είχαν στο παρελθόν, καθώς και άλλα χαρακτηριστικά”, δήλωσε ο εκ των συγγραφέων Courtney C . Murdock, επίκουρος καθηγητής Κτηνιατρικής. “Αυτό μας επιτρέπει να έχουμε ένα έξυπνο πλαίσιο, ώστε να καταρτίσουμε μία λίστα των υποψήφιων ειδών, χωρίς να χρειάζεται να ψάχνουμε στα τυφλά”.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν το μοντέλο τους με τη χρήση μηχανικής μάθησης. Πρόκειται για μία μορφή τεχνητής νοημοσύνης που είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την εύρεση προτύπων σε μεγάλα, πολύπλοκα σύνολα δεδομένων.

Τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται στο μοντέλο αποτελούνταν από πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά του φλαβοϊών - την οικογένεια που περιλαμβάνει τον ιό Ζίκα, τον κίτρινο και τον δάγκειο πυρετό – και όλα τα είδη κουνουπιών που έχουν συσχετιστεί με αυτούς.

Χαρακτηριστικά

Μεταξύ των χαρακτηριστικών που αξιολογήθηκαν ήταν η υποκατηγορία και η γεωγραφική κατανομή, καθώς και τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την ικανότητα κάθε είδους για μετάδοση της νόσου, όπως η εγγύτητα σε ανθρώπινους πληθυσμούς.

Αναλύοντας τα δεδομένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένα χαρακτηριστικά αποτελούσαν ισχυρούς προάγγελους για σχέση με μετάδοση νόσων.

Με βάση αυτά που έμαθαν, χρησιμοποίησαν το μοντέλο να δοκιμάσουν τον συνδυασμό του ιού Ζίκα με όλα τα είδη κουνουπιών που είναι γνωστά για τη μετάδοση τουλάχιστον ενός τύπου φλαβοϊού. Από το μοντέλο προέκυψαν 35 τύποι κουνουπιών, στους οποίους περιλαμβάνονται 26 που προηγουμένως δεν είχαν αξιολογηθεί.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Έναρξη πανελλαδικού προγράμματος ασκήσεων εκκένωσης Υγειονομικών Σχηματισμών, υπό την εποπτεία του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ
Δυο γυναικολογικές παθήσεις συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου [μελέτη]
Προκήρυξη 324 θέσεων ειδικευμένων γιατρών στα Κέντρα Υγείας