Πολλές γυναίκες που επέζησαν από καρκίνο του τραχήλου εμφανίζουν κούραση, αυπνία και εξάψεις, πολλά χρόνια αργότερα, αναφέρει νέα έρευνα.
Ωστόσο, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται από τον καρκίνο ή από την αγωγή για τη νόσο.
Στα περισσότερα περιστατικά, πιθανόν είναι συνδυασμός, δήλωσε η ερευνήτρια Stephanie Smet, του Medical University of Vienna.
Οι ερευνητές εστίασαν σε σχεδόν 200 γυναίκες που αντιμετωπίστηκαν για τοπικά προχωρημένο καρκίνο του τραχήλου. Οι γυναίκες παρακολουθήθηκαν για 27 μήνες κατά μέσον όρο. Η μέση ηλικία ήταν τα 49 χρόνια αλλά οι ηλικίες κυμαίνονταν από τα 22 έως τα 91.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ποσοστό 64% των γυναικών ανέφερε τουλάχιστον μια φορά, κούραση.
Μισές από τις γυναίκες δήλωσαν ότι είχαν εξάψεις και το 43% ανέφερε αυπνία. Οι περισσότερες είχαν ελαφριά έως μέτρια συμπτώματα.
Σοβαρά συμπτώματα ή που προκαλούσαν αναπηρία αναφέρθηκαν από το 4% των γυναικών με κούραση, 2% όσων είχαν εξάψεις και 3% όσων είχαν αυπνία.
Η έρευνα παρουσιάζεται στο συνέδριο European Society for Radiotherapy and Oncology (ESTRO) στη Βιέννη.
Δείχνει ότι περίπου μισές γυναίκες με τοπικά προχωρημένο καρκίνο του τραχήλου υποφέρουν κάποια στιγμή από ελαφριά έως μέτρια κούραση, αυπνία και εξάψεις.
Αυτά τα συμπτώματα θα μπορούσαν να έχουν σοβαρή επίδραση στην καθημερινότητα των ασθενών, πιθανόν επηρεάζοντας το πώς αισθάνονται στην επαγγελματική, κοινωνική και οικογενειακή ζωή, δήλωσε η Smet.
Η Smet κατέληξε ότι όλο και περισσότερες γυναίκες που διαγιγνώσκονται με αυτό το είδος καρκίνου επιζούν περισσότερο χάρη σε εξελίξεις στην ακτινοθεραπεία. Αυτή είναι σχετικά νεαρή ομάδα ασθενών, επομένως πιθανόν θα αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα για δεκαετίες.
Πηγές:
European Society for Radiotherapy and Oncology.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
389 σύνεδροι παρακολούθησαν υβριδικά το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικών Μελετών & Έρευνας
Κακώσεις χόνδρου αθλητών κατά την αγωνιστική περίοδο
Εικαστική ψυχοθεραπεία: Όταν το τραύμα λύνεται μέσα από την έκφραση