Οι GSK και Innoviva, Inc. ανακοίνωσαν θετικά δεδομένα από μία μελέτη σύγκρισης του συνδυασμού σταθερών δόσεων ενός άπαξ ημερησίως χορηγούμενου μουσκαρινικού ανταγωνιστή μακράς δράσης (LAMA) και ενός β-αγωνιστή μακράς δράσης (LABA), του ουμεκλιδίνιου/ βιλαντερόλης (62,5 mcg/25 mcg, UMEC/VI) και του τιοτρόπιου/ ολοδατερόλης (5 mcg/5 mcg, TIO/OLO), για συμπτωματικούς ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π).
Τα δεδομένα αυτά δημοσιεύθηκαν στο Advances in Therapy και παρουσιάζονται στην ετήσια συνάντηση CHEST του Αμερικανικού Κολλεγίου Πνευμονολόγων στο Τορόντο του Καναδά. Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο σε αυτήν την ανοιχτή, διασταυρούμενη μελέτη 236 ασθενών με Χ.Α.Π, διάρκειας οχτώ εβδομάδων ήταν να αποδειχθεί η μη κατωτερότητα του UMEC/VI συγκριτικά με το TIO/OLO στη βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας, όπως εκτιμάται μέσω του κατώτατου FEV1 (Βίαια Εκπνεόμενος Όγκος στο πρώτο δευτερόλεπτο) την 8η εβδομάδα.
Αυτό το καταληκτικό σημείο εκπληρώθηκε και, επιπλέον, το UMEC/VI επέδειξε ανωτερότητα έναντι του TIO/OLO, με μία διαφορά 52 mL στον κατώτατο FEV1 την 8 η εβδομάδα (UMEC/VI 180 mL έναντι TIO/OLO 128 mL, 95% CI: 28-77, p<0,001).
Και οι δύο θεραπείες επέδειξαν συγκρίσιμο προφίλ ανοχής και ασφάλειας με συνολική επίπτωση ανεπιθύμητων συμβάντων υπό θεραπεία 25% στην ομάδα του UMEC/VI και 31% στην ομάδα του TIO/OLO. Τα ανεπιθύμητα συμβάντα που αναφέρθηκαν συχνότερα ήταν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (UMEC/VI 8%, TIO/OLO 9%), βήχας (UMEC/VI 1%, TIO/OLO 1%) και διάρροια (UMEC/VI 1%, TIO/OLO 1%). Ο Eric Dube, SVP, Head Global Respiratory της GSK ανέφερε , «Η βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας αποτελεί έναν σαφή στόχο στους ασθενείς με Χ.Α.Π. Η πρόκληση για τους επαγγελματίες υγείας έως σήμερα ήταν η έλλειψη διαφοροποίησης εντός της κατηγορίας των LAMA/LABA.
Για αυτό και πραγματοποιήσαμε αυτή τη μελέτη, ως την πρώτη μελέτη απευθείας σύγκρισης εντός κατηγορίας δύο σταθερών δόσεων, άπαξ ημερησίως χορηγούμενων LAMA/LABA. Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι ο συνδυασμός UMEC/VI παρέχει σημαντική βελτίωση στην πνευμονική λειτουργία σε σύγκριση με το συνδυασμό TIO/OLO». Ο Michael Aguiar, CEO της Innoviva ανέφερε, «Η Χ.Α.Π είναι μία προοδευτική, χρόνια νόσος που πλήττει πάνω από 300 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Πιστεύουμε ότι τα δεδομένα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα το όφελος του UMEC/VI έναντι του TIO/OLO σε συμπτωματικούς ασθενείς με μέτρια Χ.Α.Π, στους οποίους ο βασικός θεραπευτικός στόχος είναι η μέγιστη βρογχοδιαστολή, και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με αυτά τα αποτελέσματα».
Σχετικά με τη Χ.Α.Π
Η Χ.Α.Π είναι μία αναπνευστική νόσος που περιλαμβάνει τη χρόνια βρογχίτιδα, το εμφύσημα ή και τα δύο. Η Χ.Α.Π χαρακτηρίζεται από απόφραξη της ροής αέρα που παρεμποδίζει τη φυσιολογική αναπνοή. 384 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από Χ.Α.Π και εκτιμάται ότι θα αποτελέσει την 3η κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως έως το 2030. Η αιτιολογία της Χ.Α.Π συνίσταται στην μακροχρόνια έκθεση σε ουσίες ερεθιστικές που προκαλούν βλάβη στους πνεύμονες και τους αεραγωγούς. Το κάπνισμα, το παθητικό κάπνισμα, η μόλυνση του αέρα, οι χημικές αναθυμιάσεις ή η σκόνη από το περιβάλλον ή το χώρο εργασίας μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση Χ.Α.Π. Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από Χ.Α.Π είναι πάνω από 40 ετών κατά την έναρξη των συμπτωμάτων.
Σχετικά με την Μελέτη Απευθείας Σύγκρισης
Η μελέτη απευθείας σύγκρισης του UMEC/VI (umeclidinium/vilanterol 62,5 mcg/25 mcg, UMEC/VI) έναντι του TIO/OLO (tiotropium/olodaterol 5 mcg/5 mcg) αποτελεί την πρώτη άμεση σύγκριση δύο σταθερών δόσεων, άπαξ ημερησίως χορηγούμενων συνδυασμών LAMA/LABA για τη Χ.Α.Π.
Στη μελέτη συμμετείχαν 236 ενήλικες συμπτωματικοί (MMRC >/= 2) ασθενείς με μέτρια Χ.Α.Π (FEV1 μετά από βρογχοδιασταλή ≤50% και ≥70% της προβλεπόμενης τιμής), οι οποίοι δεν λάμβαναν θεραπεία με εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή κατά την ένταξη στη μελέτη, από 34 κέντρα στη Γερμανία, την Ισπανία, το Η.Β. και τις ΗΠΑ. Ο κύριος στόχος της μελέτης ήταν να αποδείξει ότι ο συνδυασμός UMEC/VI ήταν μη κατώτερος του συνδυασμού TIO/OLO όσον αφορά την πνευμονική λειτουργία την 8 η εβδομάδα, όπως εκτιμάται με τον κατώτατο FEV1 (Βίαια Εκπνεόμενος Όγκος στο πρώτο δευτερόλεπτο) με όριο μη κατωτερότητας -50mL στον πληθυσμό σύμφωνα με το πρωτόκολλο (PP). Εάν αποδεικνυόταν η μη κατωτερότητα, κάτι που συνέβη, στη συνέχεια ελεγχόταν η ανωτερότητα στον πληθυσμό με πρόθεση για θεραπεία(ITT).
Η μελέτη ήταν πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη, ανοιχτή, διασταυρούμενη δύο περιόδων διάρκειας 8 εβδομάδων. Μετά από την αρχική περίοδο ένταξης δύο εβδομάδων, οι κατάλληλοι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν σε θεραπεία με UMEC/VI (62,5/25 mcg μία εισπνοή μία φορά την ημέρα) μέσω συσκευής εισπνοών ξηράς κόνεως (DPI), ακολουθούμενη από θεραπεία με TIO/OLO 5/5 mcg (2 εισπνοές TIO/OLO 2,5/2,5 mcg μία φορά την ημέρα) μέσω συσκευής εισπνοών βραδέως κινούμενου εκνεφώματος (για 8 εβδομάδες με μία ενδιάμεση περίοδο έκπλυσης 3 εβδομάδων), ή αντίστροφα. Οι θεραπείες χορηγήθηκαν ανοιχτά, καθώς οι συσκευές εισπνοών ήταν πιθανώς αναγνωρίσιμες, αλλά η σπιρομέτρηση πραγματοποιήθηκε υπό συνθήκες τυφλοποίησης του τεχνικού.
Σχετικά με το UMEC/VI4
Το UMEC/VI (εισπνεόμενη κόνις ουμεκλινίδιου και βιλαντερόλης) είναι ένας συνδυασμός δύο βρογχοδιασταλτικών σε μία συσκευή εισπνοών ξηράς κόνεως (DPI). Περιέχει ουμεκλινίδιο (UMEC), έναν μουσκαρινικό ανταγωνιστή μακράς δράσης (LAMA) και βιλαντερόλη (VI), έναν β2 αγωνιστή μακράς δράσης (LABA). Η δόση του UMEC/VI επισημαίνεται ως 55/22 mcg στην Ευρώπη (παρεχόμενη δόση) και 62,5/25mcg στις ΗΠΑ (διανεμόμενη δόση) και χορηγείται με συσκευή εισπνοών ξηράς κόνεως (DPI).
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές