Η γνωμοδότηση της εν λόγω επιτροπής προς τον κρατικό φορέα δημόσιας υγείας Public Health England (PHE), που ανήκει στο υπουργείο Υγείας της Βρετανίας, προέκυψε ως αποτέλεσμα της πρώτης ολοκληρωμένης και σε βάθος χρόνου έρευνας για την επίδραση των προϊόντων θερμαινόμενου καπνού στην υγεία. Ειδικότερα, η έρευνα εξέτασε τις επιδράσεις στην υγεία από τη χρήση προϊόντων θερμαινόμενου καπνού και ηλεκτρονικών τσιγάρων σε ένα διάστημα 3,5 ετών. Το σημείο που καθιστά την έρευνα αυτή, παρότι μικρή σε δείγμα, τόσο καθοριστική για την θετική γνωμάτευση της Επιτροπής Τοξικολογίας είναι το γεγονός ότι η υπό εξέταση κατηγορία χρηστών δεν περιελάμβανε πρώην καπνιστές τσιγάρων, ώστε να αποκλειστούν άλλες επιδράσεις στην υγεία των χρηστών, πλην αυτών από τη χρήση προϊόντων θερμαινόμενου καπνού και ηλεκτρονικών τσιγάρων.
Παρότι οι χρήστες υποβλήθηκαν σε μια σειρά από εξετάσεις επί καθημερινής βάσης σε διάστημα 3,5 ετών (αιματολογικές, τοξικολογικές, πνευμονολογικές κ.ά.), δεν παρουσίασαν αλλαγές αναφορικά με την καλή λειτουργία των πνευμόνων και του αναπνευστικού τους συστήματος εν γένει, ούτε άλλες αλλαγές στη γενική κατάσταση της υγείας τους, ως αποτέλεσμα της χρήσης προϊόντων θερμαινόμενου καπνού και ηλεκτρονικών τσιγάρων.
Ακόμα και οι πλέον φανατικοί ατμιστές δεν κατέγραψαν στοιχεία βλάβης στους πνεύμονες ή ενδείξεις φλεγμονής μετά από ενδελεχείς κλινικές μετρήσεις. Επιπλέον, δεν υπήρξαν αλλαγές στην πίεση του αίματος ή στον καρδιακό ρυθμό.
Σύμφωνα με τη Βρετανική Επιτροπή Τοξικολογίας τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δίνουν κάποια αρχικά στοιχεία για το ότι η μακροχρόνια χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν συνδυάζεται με κινδύνους βλάβης της υγείας σε χρήστες σχετικά νέους σε ηλικία. Ωστόσο, τα πρώτα αυτά στοιχεία θα πρέπει να επανεξεταστούν και να ενισχυθούν μέσω ευρύτερων σε δείγμα μελετών χρηστών στο μέλλον.
«Τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού δεν είναι τα ίδια με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα», δήλωσε η Rosanna O‘Connor, διευθύντρια του PHE για θέματα αλκοόλ, καπνού και ναρκωτικών ουσιών. «Πλέον έχουμε στη διάθεσή μας πολλά στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι το άτμισμα είναι πολύ λιγότερο βλαβερό από το κάπνισμα- τουλάχιστον κατά 95%- και ενθαρρύνουμε πλέον τους καπνιστές να χρησιμοποιούν προϊόντα θερμαινόμενου καπνού και ηλεκτρονικά τσιγάρα ως μέσο διακοπής του καπνίσματος».
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οδηγίες προστασίας από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό σε γυναίκες- θύματα βίας
Στυτική δυσλειτουργία: Μήπως φταίει η υπέρταση;
25η Νοεμβρίου – Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών