Μόλις 2 ποτήρια αλκοολούχου ποτού μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στον εγκέφαλο που συνδέονται με την επιθετικότητα, δήλωσαν ερευνητές που χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία για να κατανοήσουν γιατί οι άνθρωποι γίνονται βίαιοι μετά την κατανάλωση αλκοόλ.
Σύμφωνα με τις περισσότερες θεωρίες, η επιθετικότητα λόγω αλκοόλ προκαλείται από αλλαγές στον προμετωπιαίο φλοιό.
Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη ουσιαστικών νευροαπεικονιστικών ενδείξεων για να υποστηριχτούν αυτές οι ιδέες.
Για την έρευνα, με επικεφαλής τον Thomas Denson, του University of New South Wales, ερευνητές επέλεξαν 50 υγιείς νέους άντρες.
Δόθηκαν στους συμμετέχοντες είτε 2 ποτά που περιείχαν βότκα είτε placebo χωρίς αλκοόλ.
Ενώ υποβάλλονταν στην εξέταση, οι συμμετέχοντες έπρεπε να ολοκληρώσουν μια εργασία που χρησιμοποιείται τακτικά εδώ και 50 χρόνια για να παρατηρούνται τα επίπεδα επιθετικότητας ως αντίδραση σε πρόκληση.
Η λειτουργική μαγνητική τομογραφία επέτρεψε στους ερευνητές να δουν ποιες περιοχές του εγκεφάλου διεγέρθηκαν όταν έκαναν οι συμμετέχοντες έκαναν τη δουλειά.
Μπόρεσαν επίσης να συγκρίνουν τη διαφορά στις απεικονιστικές εξετάσεις μεταξύ συμμετεχόντων που είχαν καταναλώσει αλκοόλ και άλλων που δεν είχαν.
Ωστόσο, όταν συμπεριφέρθηκαν επιθετικά υπήρξε πτώση της δραστηριότητας στον προμετωπιαίο φλοιό των εγκεφάλων όσων είχαν καταναλώσει αλκοόλ.
Η μειωμένη επίδραση φάνηκε επίσης σε περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην ανταμοιβή.
Επίσης, αυξημένη δραστηριότητα σημειώθηκε στον ιππόκαμπο.
Ο Denson δήλωσε ότι αν και υπήρχε επίδραση του αλκοόλ στον προμετωπιαίο φλοιό, ακόμα και με χαμηλή δόση παρατηρήθηκε θετική σχέση μεταξύ της δραστηριότητας του μέσω ραχιαίου προμετωπιαίου φλοιού και αυτής του ραχιοπλευρικού προμετωπιαίου φλοιού και της επιθετικότητας λόγω αλκοόλ.
Οι παραπάνω περιοχές μπορεί ενδεχομένως να στηρίζουν διάφορες συμπεριφορές, όπως ηρεμία έναντι επιθετικότητας, βάσει του αν κάποιος είναι νηφάλιος ή έχει υποστεί τοξικότητα.
Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας είναι σε ευθυγράμμιση με αρκετές θεωρίες ψυχολογίας σχετικά με την επιθετικότητα που συνδέεται με την κατανάλωση αλκοόλ.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cognitive, Affective and Behavioral Neuroscience.
Πηγές:
Cognitive, Affective and Behavioral Neuroscience.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024