Η κατανάλωση αυγών δεν αυξάνει τους παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου σε ανθρώπους με προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2, αναφέρει έρευνα από την Αυστραλία.
Ερευνητές του University of Sidney ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση έως 12 αυγών την εβδομάδα για ένα χρόνο δεν οδήγησε σε αυξημένη καρδιοπάθεια.
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2015, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο αριθμός των αυγών ήταν ασφαλής τους 3 μήνες κατά τους οποίους οι ερευνητές παρακολούθησαν τη χοληστερόλη, το σάκχαρο και την αρτηριακή πίεση.
Η νέα έρευνα ήταν μακροπρόθεσμη, αλλά έγινε με τους ίδιους συμμετέχοντες, μεταξύ Ιανουαρίου 2013 και Ιουλίου 2014.
Ο Dr Nick Fuller δήλωσε ότι η νέα έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να αποφεύγουν τα αυγά αν αυτά είναι μέρος υγιεινής διατροφής.
Η έρευνα περιέλαβε 128 συμμετέχοντες που διαγνώστηκαν με προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2,ηλικίας 18 ετών και άνω.
Στην αρχική δοκιμή, συμμετέχοντες, ενώ διατηρούσαν το βάρος τους χωρίστηκαν σε 2 ομάδες-66 συμμετέχοντες κατανάλωναν 12 αυγά την εβδομάδα και 62 λιγότερα από 2 την εβδομάδα. Δεν υπήρχε διαφορά στους δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου που εντοπίστηκαν στο τέλος 3 μηνών.
Μετά το αρχικό μέρος της έρευνας, οι συμμετέχοντες συνέχισαν την ίδια διατροφή με αυγά για επιπλέον 3 μήνες και στη συνέχεια για ακόμα 6 μήνες.
Σε κάθε στάδιο, και οι 2 ομάδες δεν είχαν αρνητικές αλλαγές στους δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου, ενώ παρέτειναν και την ισοδύναμη απώλεια βάρους.
Ο στόχος τους ήταν 500 θερμίδες λιγότερες σε σχέση με τις ενεργειακές απαιτήσεις για τη διατήρηση του βάρους.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η νέα έρευνα στηρίζει τα οφέλη των αυγών στην υγεία καθώς και υπάρχουσες μελέτες που δείχνουν ότι η κατανάλωση αυγών έχει μικρή επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα ανθρώπων που τα καταναλώνουν.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Clinical Nutrition.
Πηγές:
American Journal of Clinical Nutrition.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ζεστή, πλεκτή ευγνωμοσύνη της ασθενούς Σ. προς τους γιατρούς της
6 συμβουλές για καλύτερες στύσεις το 2025
1.000 ζωές, όλες ασφαλείς