6 κρούσματα μηνιγγίτιδας καταγράφηκαν από την αρχή του χρόνου - τα 3 μέσα στον Μάρτιο.
Στην Κομοτηνή σημειώθηκε το 6ο και πιο πρόσφατο κρούσμα από την αρχή του έτους- και 4ο για την άνοιξη- το οποίο αναστάτωσε γονείς και παιδίατρους.
Πρόκειται για αγοράκι 5 ετών, το οποίο νοσηλεύτηκε τις πρώτες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας στο Νοσοκομείο Κομοτηνής με συμπτώματα υψηλού πυρετού. Κατά τη νοσηλεία του, το παιδί εκδήλωσε αιμορραγικό εξάνθημα και παραπέμφθηκε εσπευσμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου και διεγνώσθη με Μηνιγγίτιδα τύπου Β.
Το 2018, δυστυχώς, ξεκίνησε ιδιαίτερα δυσοίωνα με κρούσματα μηνιγγίτιδας να καταγράφονται κάθε μήνα σε όλη την Ελλάδα, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Κομοτηνή, Κρήτη και Ρόδο.
H μακρά λίστα των φετινών κρουσμάτων ξεκίνησε στις 9 Ιανουαρίου, όταν ένα 4χρονο αγόρι νοσηλεύτηκε στο Γεν. Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλη, σε κατάσταση σηπτικού σοκ, όπου διεγνώσθη με μηνιγγίτιδα. Το παιδί εισήχθη εκτάκτως στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου όπου του παρασχέθηκε άμεσα θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή.
Λιγότερο από ένα μήνα μετά, στις αρχές Φεβρουαρίου σημειώθηκε το δεύτερο από την αρχή του έτους κρούσμα μηνιγγίτιδας τύπου Β στη Ρόδο, σε 16χρονη μαθήτρια που παρουσίασε συμπτώματα της νόσου και συγκεκριμένα πολύωρο υψηλό πυρετό, δυσκαμψία, αστάθεια και απώλεια ακοής. Η έφηβη εισήχθη στο Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο της Ρόδου, όπου της παρασχέθηκε άμεσα φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, έχασε τελικά την ακοή της.
Ο Φεβρουάριος συνεχίστηκε με ακόμα ένα κρούσμα μηνιγγίτιδας Β σε αγόρι 4 ετών στα Χανιά, το οποίο εισήχθη υπό ληθαργική κατάσταση και υψηλό πυρετό στο ΠΓΝ Ηρακλείου, ενώ ακολούθησε στα μέσα Μαρτίου ένα βρέφος 18 μηνών στη Θεσσαλονίκη, το οποίο μάλιστα είχε πρότερα νοσήσει και από ιλαρά.
Ο Μάρτιος ήταν ο μήνας που καταγράφηκαν τα περισσότερα κρούσματα της νόσου, ενώ στις 22 Μαρτίου νόσησε από μηνιγγίτιδα Β, και ένα 4χρονο κοριτσάκι στο Χαϊδάρι το οποίο νοσηλεύτηκε στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού». Το συγκεκριμένο περιστατικό προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση σε γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιάτρους.
Η Μηνιγγίτιδα τύπου Β, είναι ο επικρατέστερος από τους τύπους μηνιγγίτιδας και προσβάλλει βρέφη, νήπια και εφήβους. Τα συμπτώματα της θανατηφόρου νόσου μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα.
Αποτελεί μία από τις πιο ύπουλες και επικίνδυνες, για την υγεία, νόσους καθώς εκδηλώνεται με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά μιας απλής ίωσης, με αποτέλεσμα να μπερδεύει τους γονείς, ενώ ενδέχεται, εάν δεν διαγνωστεί εγκαίρως, να προκαλέσει μακροχρόνιες σωματικές και νοητικές αναπηρίες ή ακόμα και θάνατο μέσα σε μόλις 24 ώρες.
Εποχικότητα της νόσου
Διανύουμε μια περίοδο που εμφανίζει ιδιαίτερα μεγάλη κινητικότητα σε επίπεδο κρουσμάτων και για το λόγο αυτό οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα ώστε να δράσουν άμεσα.
Σημασία της πρόληψης
Οι γονείς, ιδίως τους μήνες που διανύουμε, οι οποίοι είναι οι πιο επικίνδυνοι, λόγω υψηλής κινητικότητας της νόσου, οφείλουν να ενημερωθούν και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Η πρόληψη είναι εφικτή μόνο μέσω εμβολιασμού, καθώς η νόσος μεταδίδεται με καθημερινές συνήθειες όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα, ενώ 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου Μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να το μεταφέρει σε νεαρά μέλη της οικογένειας του.
Ο μόνος σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος προστασίας απέναντι στην Μηνιγγίτιδα Β είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός. Ο εμβολιασμός κατά της συγκεκριμένης νόσου κατέστη εφικτός στην Ελλάδα από το 2013, με το εμβόλιο που προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες από τη μηνιγγίτιδα Β και έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων από την ηλικία των 2 μηνών.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη
Αστυνομικός ενημερώθηκε ότι είχε καρκίνο με καθυστέρηση ενός χρόνου