Ενώ είναι γνωστό ότι τα οιστρογόνα παίζουν ρόλο στην ημικρανία των γυναικών, νέα έρευνα δείχνει ότι η συγκεκριμένη ορμόνη μπορεί ενδεχομένως να παίζει ρόλο και στην ημικρανία των αντρών.
Η μικρή έρευνα δημοσιεύτηκε στο Neurology.
Ο W.P.J. van Oosterhout, του Leiden University Medical Centre στην Ολλανδία, δήλωσε ότι προηγούμενες έρευνες ανακάλυψαν ότι επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να επηρεάσουν το πότε έχουν οι γυναίκες ημικρανίες και πόσο σοβαρές είναι αλλά λίγα είναι γνωστά σχετικά με το αν σεξουαλικές ορμόνες επίσης επηρεάζουν την ημικρανία στους άντρες. Πρόσθεσε ότι η νέα έρευνα έδειξε αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων στους άντρες με ημικρανία και συμπτώματα χαμηλότερης τεστοστερόνης.
Η έρευνα έγινε σε 17 άντρες μέσης ηλικίας 47 ετών, που είχαν ημικρανία 3 φορές το μήνα, κατά μέσον όρο.
Κανένας δεν λάμβανε φάρμακα που επηρεάζουν τα επίπεδα ορμονών. Συγκρίθηκαν με 22 άντρες χωρίς ημικρανία. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν υγιές βάρος και ταίριαζαν στην ηλικία και στον ΔΜΣ.
Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα οιστραδιόλης και τεστοστερόνης στο αίμα των αντρών και ανακάλυψαν ότι άντρες με ημικρανία είχαν υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων μεταξύ των ημικρανιών, 97 pmol/L, έναντι 69 pmol/L σε άντρες χωρίς ημικρανία, ενώ τα επίπεδα τεστοστερόνης ήταν παρόμοια στις 2 ομάδες.
Αυτό οδήγησε σε χαμηλότερη αναλογία τεστοστερόνης έναντι οιστρογόνων μεταξύ ημικρανιών, 3.9, σε σύγκριση με άντρες χωρίς ημικρανία 5.0.
Τα επίπεδα τεστοστερόνης αυξάνονταν 24 ώρες πριν την ημικρανία σε άντρες με συμπτώματα όπως κούραση, πείνα και μυϊκή δυσκαμψία.
Επιπλέον, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με συμβάντα που μπορεί ενδεχομένως να έχουν σχετική έλλειψη τεστοστερόνης, όπως διάθεση, ενέργεια και σεξουαλικές διαταραχές και οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άντρες με ημικρανία ανέφεραν πιο συχνά τέτοια συμπτώματα και ότι τα συμπτώματα πιο συχνά ήταν σοβαρά.
Ποσοστό 61% των αντρών με ημικρανία ανέφερε τέτοια συμπτώματα σε σύγκριση με 27% των αντρών χωρίς ημικρανία. Χρειάζονται νέες έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα.
Πηγές:
Neurology.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χρώματα στα νοσοκομεία - Πώς αλλάζει το "Σωτηρία" [εικόνες]
Πάνω από 280 δισ. δολάρια οι διαδικτυακές πωλήσεις των φαρμακείων το 2029
Bιοδείκτες