Οι νεότεροι ενήλικες ήταν αυτοί που επλήγησαν περισσότερο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal.
Το γεγονός ότι μια οικονομική κρίση οδηγεί σε κατακόρυφη αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ και των επακόλουθων ζημιών, ήταν εμφανές μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.
Στη δεκαετία του 1990, το προσδόκιμο όριο ζωής στην Ρωσία μειώθηκε δραματικά, ιδίως μεταξύ των νεαρών ενηλίκων, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet, στην ηλικιακή ομάδα των 15 έως 54 ετών, ένας στους δύο θανάτους οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ.
Η οικονομική κρίση του 2007, η οποία ξεκίνησε στις ΗΠΑ ως φούσκα των ακινήτων, δεν είχε την ένταση της μετασοβιετικής κρίσης. Ωστόσο, η απώλεια κατοικίας και ιδιοκτησίας οδήγησε και πολλούς Αμερικανούς στην αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ και της χρήσης ναρκωτικών.
Τις συνέπειες παρουσιάζει τώρα μια ανάλυση του Κρατικού Μητρώου Θανάτων και της βάσης δεδομένων WONDER σχετικά με τις αιτίες θανάτων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ("Ευρεία ηλεκτρονικά δεδομένα για επιδημιολογική έρευνα").
Μια ομάδα με επικεφαλής τον Elliot Tapper από το Πανεπιστήμιο του Michigan στο Ann Arbor έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στον αριθμό των θανάτων από κίρρωση και ηπατοκυτταρικό καρκίνο την περίοδο 1999-2008, τα δύο πιο σημαντικές συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.
Στην κίρρωση παρατηρήθηκε ελαφρά μείωση κατά 0,5% ετησίως από το 1999 έως το 2008, η οποία ήταν σημαντική με ένα διάστημα εμπιστοσύνης 95% 0,1 έως 0,9%. Κατά την περίοδο 2009 έως 2016, σημειώθηκε ετήσια αύξηση της τάξης του 3,4% (3,1% έως 3,8%).
Το ποσοστό θνησιμότητας αυξήθηκε αμέσως μετά την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αν και η κίρρωση και ο καρκίνος είναι συνήθως αποτέλεσμα μακροχρόνιας κατανάλωσης αλκοόλ, κάτι που εξηγείται από το γεγονός ότι σε κάθε μελέτη κοόρτης κάποιοι είχαν ήδη φθάσει σε προχωρημένο στάδιο ηπατικής νόσου και είχαν πεθάνει πρόωρα από κατανάλωση οινοπνεύματος.
Για τους θανάτους από ηπατοκυτταρικό καρκίνο, η μακροπρόθεσμη τάση ετήσιας αύξησης 2,1% για ολόκληρη την περίοδο από το 1999 έως το 2016 αυξήθηκε σε 3,0% ετησίως για την περίοδο μετά το 2008.
Η μεγαλύτερη αύξηση στα περιστατικά κίρρωσης του ήπατος παρατηρήθηκε ετησίως στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών (10,5%). Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι θάνατοι από περιτονίτιδα αυξήθηκαν επίσης κατά 6,1% ετησίως και σήψης κατά 7,1% . Αυτές οι παθήσεις αναφέρονται συχνά ως η κύρια αιτία θνησιμότητας σε ασθενείς με κίρρωση του ήπατος.
Πηγές:
British Medical Journal
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φάρμακα: Πάνω από τα 3 δισ. κλείνει το φετινό budget μετά από 10 χρόνια... φαγούρας
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε