Mια ιδιαίτερα πρωτοποριακή ανακάλυψη έκανε η ομάδα του Έλληνα καρδιοχειρουργού Δημήτριου Αυγερινού MD, PhD, στο Weill Cornell Medicine και New York Presbyterian Medical Center στον τομέα των μεταγγίσεων σε εγχειρήσεις ανοικτής καρδιάς.
Η ανακοίνωση έγινε πριν λίγες ημέρες στο ετήσιο συνέδριο της Society of Thoracic Surgeons στο San Diego, σε ειδική press conference. Η έρευνα της ομάδας επελέγη να είναι μέσα στις 3 σημαντικότερες ανακοινώσεις του συνεδρίου προς τα ΜΜΕ. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο ειδικευόμενός του και μελλοντικός Καρδιοχειρουργός Dr Eric Zimmermann.
Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι αν χρησιμοποιούμε αυτο-μετάγγιση στους ασθενείς που κάνουν εγχείρηση ανοικτής καρδιάς (αφαιρώντας 2 μονάδες αίμα στο ξεκίνημα της επέμβασης και δίνοντάς τες στον ασθενή στο τέλος), τότε οι ανάγκες για μετάγγιση ξένου αίματος μειώνονται δραματικά από το 70% σε 40%. Επίσης μειώνεται η νοσηλεία κατά 1 ημέρα, καθώς και οι επιπλοκές από τη μετάγγιση ξένου αίματος.
Ασθενείς των οποίων τα ερυθρά αιμοσφαίρια ανακυκλώνονται και επαναχορηγούνται σε αυτούς κατά τη διάρκεια εγχείρησης καρδιάς, ενδεχομένως μπορεί να παραμείνουν λιγότερες ημέρες στο νοσοκομείο και να έχουν λιγότερες παρενέργειες από ασθενείς που υποβάλλονται σε μετάγγιση αίματος δότη.
Tα παραπάνω παρουσιάστηκαν στο 55th Annual Meeting of The Society of Thoracic Surgeons.
Ο Eric Zimmermann, MD, που εργαζόταν στο New York-Presbyterian Queens (NYPQ) Hospital της Νέας Υόρκης και τώρα στο Oregon Health & Science University στο Portland, δήλωσε ότι η αυτόλογη μετάγγιση αίματος –όταν κάποιος δίνει αίμα για δική του χρήση- είναι εφικτή στρατηγική που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα. Η έρευνά μας δείχνει ότι ομάδες καρδιοχειρουργών που χρησιμοποιούν τη μέθοδο μπορεί να έχουν καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς τους, σημείωσε και πρόσθεσε ότι πρόκειται για πρωτόκολλο που εισήχθη πρώτα από τον Δρ Δημήτρη Αυγερινό, MD, PhD, FACS, FACC, καθηγητή Καρδιοθωρακικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κολέγιο Weill Cornell Νέας Υόρκης-Πανεπιστημιακό Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο, ερευνητή στη μελέτη και που πιστεύει πολύ στην επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων με τη χορήγηση στον ασθενή του δικού του αίματος κατά την εγχείρηση καρδιάς.
Οι Dr. Zimmermann και Δρ. Αυγερινός, εξέτασαν στοιχεία 689 ασθενών που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση καρδιάς στο NYPQ Hospital μεταξύ Ιανουαρίου 2009 και Δεκεμβρίου 2017. Η πρώτη ομάδα περιέλαβε 268 ασθενείς που υποβλήθηκαν στην εγχείρηση πριν το πρωτόκολλο αυτόλογης μετάγγισης αίματος και η ομάδα 2 περιέλαβε 420 ασθενείς που υποβλήθηκαν μετά, δηλαδή το δικό τους αίμα διατηρήθηκε και τους επαναχορηγήθηκε κατά την εγχείρηση.
Η έρευνα έδειξε ότι με το πιο αυστηρό πρωτόκολλο η ανάγκη για μετάγγιση αίματος μειώθηκε από 70% σε 40% και η εξαγωγή υγρών από το θωρακικό σωλήνα ήταν χαμηλότερη, από 1,295 ml σε 1207 ml. Επιπλέον, οι ασθενείς έμειναν βραχύτερο χρόνο στο νοσοκομείο (7,8 ημέρες έναντι 6,8). Η επίδραση της αυτόλογης μετάγγισης αίματος μεταφράζεται σε περίπου μια ημέρα λιγότερη παραμονή, δήλωσε ο Dr. Zimmermann. Αυτό μπορεί ενδεχομένως να φαίνεται μέτριο, αλλά θα μπορούσε να κάνει πράγματι διαφορά. Πιστεύει ότι η διατήρηση του αίματος μπορεί ενδεχομένως να έχει σημαντική οικονομία όσον αφορά τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα. Αυτή θα έχει επίπτωση στην ποιότητα ζωής μετά την εγχείρηση καρδιάς και ενδεχομένως μπορεί να μεταφραστεί σε οικονομικά οφέλη για νοσοκομεία και όσους ασχολούνται με την περίθαλψη.
Η αυτόλογη μετάγγιση αίματος αφορά την απομάκρυνση αίματος του ασθενούς στην έναρξη της εγχείρησης και την αποθήκευσή του κατά τη διάρκειά της. Εκτός από την προσθήκη αντιπηκτικού, το αίμα δεν τροποποιείται.
Στο τέλος της εγχείρησης το αίμα επιστρέφεται στον ασθενή, με τα κύτταρα να συμπεριφέρονται σαν να μην είχαν απομακρυνθεί ποτέ από το σώμα. Στους κινδύνους περιλαμβάνονται η μείωση των κυκλοφορούντων ερυθρών αιμοσφαιρίων και μόλυνση του αίματος.
Σύμφωνα με τον Δρ. Αυγερινό, η διατήρηση του αίματος κατά τη διάρκεια της εγχείρησης δεν είναι μόνο ασφαλής και αποτελεσματική αλλά μπορεί να μειώσει και το κόστος. Η μετάγγιση από συμβατικές μεθόδους χρειάζεται επιπλέον εξέταση, προσωπικό και κόστος αποθήκευσης. Έχει επιπλέον κινδύνους και πολύ υψηλότερο κόστος.
Η καρδιοχειρουργική είναι τομέας που βασικά παραμένει αμετάβλητος από τον εκμοντερνισμό του, στα μέσα του 20ου αιώνα, δήλωσε ο Δρ Αυγερινός. Αν συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε παρόμοιες τεχνικές μπορούμε να περιμένουμε παρόμοια αποτελέσματα. Ενώ η αυτόλογη μετάγγιση αίματος δεν είναι πανάκεια, μπορεί ενδεχομένως να είναι αποδοτική εναλλακτική που ενδεχομένως μπορεί να έχει όφελος εκτός από άλλα μέτρα βελτίωσης της ποιότητας. Με τη συνεργασία με το New York-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center, ελπίζει να είναι ένα από τα πρώτα νοσοκομεία παγκοσμίως που θα χρησιμοποιούν σταθερά αυτή τη μέθοδο σε κάθε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.
Τίτλος
Autologous Blood Donation Leads to Better Outcomes in Cardiac Surgery
Ερευνητές
Eric Zimmermann, MD (ειδικευόμενος) - Πρωταρχικός ερευνητής
Roger Zhu (ειδικευόμενος) - συμμετέχων ερευνητής
Takuya Ogami (ειδικευόμενος) - συμμετέχων ερευνητής
Dimitrios Avgerinos (καθηγητής Καρδιο-Θωρακοχειρουργικής) - Επικεφαλής ερευνητής
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι