Αν και οι βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ στον εγκέφαλο είναι γνωστές, οι δομικές αλλαγές που παρατηρήθηκαν είναι πολύ ετερογενείς. Επιπλέον, διαγνωστικοί δείκτες λείπουν για να χαρακτηριστεί η εγκεφαλική βλάβη από το αλκοόλ, ιδιαίτερα στην έναρξη της αποχής.
Έρευνα του Institute of Neuroscience CSIC-UMH, στο Αλικάντε και του Central Institute of Mental Health of Mannheim, στη Γερμανία, χρησιμοποίησε μαγνητική τομογραφία για να διαπιστώσει πώς εξελίσσεται η εγκεφαλική βλάβη τις πρώτες εβδομάδες μετά την αποχή.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Psychiatry, δείχνει ότι 6 εβδομάδες μετά τη διακοπή του αλκοόλ, υπάρχουν ακόμα αλλαγές στη λευκή ουσία του εγκεφάλου, όπως αποκαλύπτονται από τη νευροαπεικονιστική έρευνα σε 90 εθελοντές από κέντρο αποκατάστασης σε γερμανικό νοσοκομείο.
Ο Dr. Santiago Canals, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα προκαλούν έκπληξη. Μέχρι τώρα κανείς δεν θα πίστευε ότι χωρίς αλκοόλ η βλάβη στον εγκέφαλο θα εξελισσόταν.
Ενενήντα ασθενείς με μέση ηλικία τα 46 χρόνια, που νοσηλεύτηκαν για διαταραχές χρήσης αλκοόλ, συμμετείχαν στην έρευνα. Για να συγκρίνουν την εγκεφαλική δραστηριότητά τους, οι ερευνητές επέλεξαν ομάδα ελέγχου 36 αντρών χωρίς προβλήματα αλκοόλ, με μέση ηλικία τα 41 χρόνια.
Η βλάβη που παρατηρήθηκε κατά την περίοδο αποχής, κυρίως επηρεάζει το δεξί ημισφαίριο και τη μετωπική περιοχή του εγκεφάλου, ερχόμενη σε αντίθεση με τη συμβατική ιδέα ότι μικροδομικές αλλαγές αρχίζουν να αντιστρέφονται σε φυσιολογικές αξίες αμέσως μετά τη διακοπή.
Με την κατανάλωση αλκοόλ υπάρχει γενικευμένη αλλαγή στη λευκή ουσία, στην ομάδα ινών που επικοινωνούν διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου. Οι αλλαγές είναι πιο έντονες στο μεσολόβιο και στην παρυφή.
Πηγές:
JAMA Psychiatry.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι