Συνέντευξη Τύπου πραγματοποίησε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, την Τετάρτη 8 Μαΐουστο Αμφιθέατρό της, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης (17 Μαΐου 2019), την Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Αφύπνισης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια (6-12 Μαΐου 2019), την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου 2019), αλλά και τις πολύπλευρες πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών από την ΕΚΕ σε όλη την Ελλάδα τον μήνα Μάιο.
Οι ομιλητές παρουσίασαν τους στόχους και το περιεχόμενο των κοινωνικών δράσεων της ΕΚΕ σε έξι μεγάλες πόλεις της χώρας και έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την καρδιακή ανεπάρκεια και την υπέρταση. Ομιλητές ήταν ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΕ, κ. Ιωάννης Κανακάκης, Διευθυντής στη Θεραπευτική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρα», ο Τέως Πρόεδρος της ΕΚΕ, κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, Καθηγητής στην Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, «Ιπποκράτειο» Γενικό Νοσοκομείο, η Σύμβουλος της ΕΚΕ, κα Χριστίνα Χρυσοχόου, Διευθύντρια ΕΣΥ, Α’ Καρδιολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Κώστας Θωμόπουλος, Επιμελητής Β' ΕΣΥ, στο Καρδιολογικό Τμήμα του ΓΝΜΑ «Έλενα Βενιζέλου» και πρόεδρος της Ο.Ε. Αρτηριακής Πίεσης της ΕΚΕ.
O Αντιπρόεδρος της EKE κ. Kανακάκης αφού περιέγραψε τις κοινωνικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν το μήνα Μάϊο και αφορούν τους πολίτες, σχετικά με την καρδιακή ανεπάρκεια και την υπέρταση, αναφέρθηκε σε στατιστικά στοιχεία σε σχέση με την καρδιακή ανεπάρκεια, τονίζοντας ότι αφορά ένα σύνδρομο όπου καταλήγουν όλες οι παθήσεις της καρδιάς, έχει υψηλή θνησιμότητα και νοσηρότητα και αρχίζει να εκδηλώνεται στην πέμπτη δεκαετία της ζωής των ασθενών αλλά κορυφώνεται στα 70-80 έτη.
Η Σύμβουλος της ΕΚΕ κα Χρυσοχόου αναφέρθηκε σε στατιστικά στοιχεία που αφορούν την καρδιακή ανεπάρκεια, τονίζοντας ότι αποτελεί την τελική κατάληξη όλων των καρδιακών νοσημάτων. «Έχουμε ένα διά βίου κίνδυνο να ασθενήσουμε από καρδιακή ανεπάρκεια της τάξης του 20% και αυτός ο κίνδυνος ανεβαίνει αν έχουμε αποκτήσουμε αρτηριακή υπέρταση», είπε χαρακτηριστικά η κα Χρυσοχόου.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο τ. πρόεδρος της ΕΚΕ, κ. Τσιούφης ο οποίος περιέγραψε τους στόχους των κοινωνικών δράσεων της ΕΚΕ διαχρονικά για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Ενημέρωσε ότι η υπέρταση αποτελεί ένα σημαντικότατο παράγοντα κινδύνου και έδωσε το μήνυμα ότι οι μετρήσεις της πίεσης πρέπει να είναι κάτω από 140 mm Hg και 90mm Hg για να σώσει τη ζωή του ο ασθενής και να ελέγχει πραγματικά την αρτηριακή του πίεση.
Ο κ. Θωμόπουλος με τη σειρά του επισήμανε ότι η υπέρταση αφορά όλο τον πληθυσμό, ότι το 1/3 άνω των 60 έχει υπέρταση και ότι υποφέρουν από υπέρταση δύο εκατομμύρια Έλληνες. Τόνισε επίσης ότι το 50% των Ελλήνων δεν ξέρουν ότι έχουν υπέρταση και ότι δεν έχουν καν επίγνωση ότι όταν η πίεσή τους είναι πάνω από 140 και πάνω από 90 mm Hg απαιτείται φαρμακευτική αγωγή.
Μίλησε τέλος για την ανάγκη πρόληψης της υπέρτασης με άσκηση, μειωμένη λήψη αλατιού, έλεγχο του βάρους και μεσογειακή διατροφή και επισήμανε ότι οι ασθενείς είναι πραγματικά προστατευμένοι όχι λαμβάνοντας απλώς μια φαρμακευτική αγωγή αλλά με το να είναι οι μετρήσεις τους στα φυσιολογικά όρια.
Στη συνέντευξη Τύπου της ΕΚΕ δόθηκε ο λόγος και σε ασθενή με καρδιακή ανεπάρκεια, και συγκεκριμένα στον ζωγράφο κ. Ρωμανό, ασθενή με τριπλό bypass, ο οποίος μίλησε για την δύσκολη εμπειρία που είχε όντας ασθενής με καρδιακή ανεπάρκεια. Ο κ. Ρωμανός περιέγραψε για το πώς αντιμετώπισε την ασθένεια μέσα από την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και την καλή συνεργασία με τους Έλληνες καρδιολόγους, κάτι που συνέβαλε στο να έχει μια καλή ποιότητα ζωής μέχρι και σήμερα.
Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ είχαν την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις για μία σειρά θεμάτων που άπτονται της καρδιακής ανεπάρκειας και της υπέρτασης, τη σχέση της υπέρτασης με τη νεφρική λειτουργία, την κολπική μαρμαρυγή ως παράγοντα κινδύνου για την καρδιακή ανεπάρκεια αλλά και για τη θέση που μπορεί να έχει η τεχνολογία ώστε να βοηθήσει τον ασθενή στον έλεγχο της υγείας του.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη