Της Σοφίας Νέτα
Οι μολύνσεις στα μάτια είναι πολύ συχνές, κυρίως τους μήνες του καλοκαιριού, ιδιαίτερα στη χώρα μας με τα υψηλά ποσοστά υγρασίας τους θερινούς μήνες του καλοκαιριού, και είναι συχνά μολύνσεις από μύκητες με κύρια αιτία τη χρήση φακών επαφής.
Στη χώρα μας δεκάδες χιλιάδες άτομα φορούν φακούς επαφής και τώρα το καλοκαίρι, θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τους κινδύνους που κρύβει η χρήση φακών επαφής, ο σωστός τρόπος με τον οποίο πρέπει να χρησιμοποιούνται και να αποστειρώνονται.
Η επισήμανση έγινε κατά τη διάρκεια επιστημονικής ημερίδας Πρεσβυωπίας-Femto Laser της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής (Ε.ΕΛ.Ι.Α), όπου οι ειδικοί τόνισαν πως όλοι οι χρήστες φακών επαφής θα πρέπει να εξετάζονται από τον οφθαλμίατρό τους πριν τις διακοπές του καλοκαιριού, έτσι ώστε να εκτιμάται η υγεία των ματιών και η καλύτερη δυνατή χρήση των φακών επαφής το καλοκαίρι.
Την ημερίδα οργάνωσαν οι χειρουργοί οφθαλμίατροι Δημήτρης Αλεξόπουλος, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, Τζεφ Μάσαντ (Καναδάς) και Γιάννης Δατσέρης.
Για όσους ενδιαφέρονται για την εναλλακτική της κατάργησης χρήσης των φακών επαφής ή και των γυαλιών, είναι γνωστό πια ότι οι επεμβάσεις laser για μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμό θεωρούνται πιο ασφαλείς από τη χρήση φακών επαφής και γίνονται εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα μας από πολλαπλά ιδιωτικά και κρατικά κέντρα πολύ υψηλού επιπέδου.
Femto-second laser
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, εδώ και πολλά χρόνια έχει ξεκινήσει η χρήση της τεχνολογίας femto second laser, η οποία καταργεί τη χρήση νυστεριού στις επεμβάσεις LASIK μυωπίας, υπερμετρωπίας ή και αστιγματισμού με κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την καλύτερη ποιότητα όρασης και τη μεγαλύτερη ασφάλεια.
Αυτό έχει γίνει πραγματικότητα και στη χώρα μας εδώ και σχεδόν 2 χρόνια. Στην επιστημονική ημερίδα της Ε.ΕΛ.Ι.Α παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά η εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας, όσον αφορά την πάντα μεγαλύτερη ασφάλεια και καλύτερα αποτελέσματα.
Διασύνδεση κολλαγόνου
Δεύτερο θέμα στην ημερίδα ήταν η χρήση της διασύνδεσης κολλαγόνου για αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως είναι ο κερατόκωνος, η φυσαλιώδης κερατοπάθεια και έλκη κερατοειδή, συνήθως προκαλούμενα από χρήση φακών επαφής. Η θεραπεία αυτή γίνεται επίσης από πολλαπλά κέντρα στην χώρα μας και οι προσκεκλημένοι της ημερίδας του Ε.ΕΛ.Ι.Α.
έχουν πρωτοστατήσει σε παγκόσμιο επίπεδο για την εξέλιξη αυτής της τεχνικής και την εφαρμογή της κυρίως σε άτομα που πάσχουν από κερατόκωνο, μια γενετική πάθηση στον κερατοειδή που εκδηλώνεται στην 2η και 3η δεκαετία της ζωής και που, δυστυχώς, είναι ενδημική στην Ελλάδα και στην Κύπρο με πολύ μεγάλα ποσοστά σε σχέση με άλλους πληθυσμούς.
Μέχρι πρόσφατα η μοναδική τελική αντιμετώπιση σε προχωρημένα στάδια αυτής της πάθησης ήταν η μεταμόσχευση του κερατοειδή. Η διασύνδεση του κολλαγόνου και το ‘αγκάλιασμά’ της από την Οφθαλμολογική κοινότητα παγκοσμίως, έχει φέρει μια αρκετά σημαντική εναλλακτική, έτσι ώστε να αποφεύγεται η μεταμόσχευση του κερατοειδή όπου είναι αυτό δυνατό.
Θα συζητηθούν νέες εναλλακτικές τεχνικές και μέθοδοι για διασύνδεση κολλαγόνου, καθώς και η εφαρμογή της στη φυσαλιώδη κερατοπάθεια, κάτι που καθυστερεί τη μεταμόσχευση του κερατοειδή, τώρα πια στην 3η ηλικία, και σε οφθαλμούς που έχουν καταπονηθεί από επέμβαση καταρράκτη ή φυσιολογική φθορά από την ηλικία.
Οι μολύνσειςείναι πολύ συχνές, κυρίως τους μήνες του καλοκαιριού. Ιδιαίτερα στη χώρα μας, με τα υψηλά ποσοστά υγρασίας τους μήνες του καλοκαιριού, είναι πιθανές μολύνσεις από μύκητες στα μάτια, με κύρια αιτία τη χρήση φακών επαφής.
Πρεσβυωπία
Γνωρίζουμε ότι η πρεσβυωπία είναι κάτι που αντιμετωπίζουν όλοι οι άνθρωποι, συνήθως μετά το 40ο έτος της ηλικίας τους και η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι οφείλεται στη σκλήρυνση του φυσικού φακού του ματιού με την πάροδο των ετών.
Πολλές ‘νέες’ τεχνικές έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια, καθώς και μια αρκετά μοντέρνα αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού σε άτομα που υποβάλλονται σε επέμβαση καταρράκτη με πολυεστιακούς φακούς.
Ο αρχικός ενθουσιασμός όμως με τη χρήση των πολυεστιακών φακών τα τελευταία 3 χρόνια έχει αρχίσει και ατονεί, καθώς ενώ κάποια άτομα έχουν καταπληκτικά αποτελέσματα ώστε να βλέπουν και κοντά και μακριά μετά την επέμβαση καταρράκτη, ένα σημαντικό ποσοστό παρουσιάζει σημαντικά πρόβλημα όρασης το βράδυ, με θάμπωμα, φωτοστέφανα, ακτίνες, πράγμα που περιορίζει αρκετά τις λειτουργίες όπως π.χ.
τη νυχτερινή οδήγηση.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, τα τελευταία δύο χρόνια χρησιμοποιείται ένας ειδικός προσαρμοζόμενος ενδοφακός, ο οποίος ‘μιμείται’ την προσαρμογή που κάνει ο φυσικός φακός του ματιού στα νεότερα χρόνια της ηλικίας του ανθρώπου.
Πρόκειται για ένα εξελιγμένο μοντέλο προγενέστερου σχεδιασμού, που έχει δώσει καλή λύση στην πρεσβυωπία που προκαλεί επέμβαση του καταρράκτη. Οι πρωτοπόροι Έλληνες ειδικοί στη χρήση αυτού του ενδοφακού παρουσίασαν τα πρώτα Ευρωπαϊκά αποτελέσματα, τα οποία ουσιαστικά επιβεβαιώνουν την πολύ καλή μέχρι τώρα αμερικανική εμπειρία.
Νέα εναλλακτική, επομένως, με αυτό τον τρόπο, για ασθενείς που πάσχουν από καταρράκτη και αποφασίζουν με τον οφθαλμίατρό τους, να χρησιμοποιήσουν τον ειδικά εξελιγμένο ενδοφακό που μπορεί να τους βοηθήσει όχι μόνο με πολύ καλή μακρινή όραση (όραση που είναι πολύ καλή σε ποιότητα και το βράδυ, όπως στη νυχτερινή οδήγηση), αλλά και σημαντική βοήθεια στο κοντινό (διάβασμα, κινητό τηλέφωνο).
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας