Οι μύκητες του γένους Aspergillus μπορούν να προκαλέσουν επικίνδυνες μυκητιασικές λοιμώξεις των πνευμόνων και της ανώτερης αναπνευστικής οδού.

Η ασπεργίλλωση, που πήρε το όνομά της από τους παθογόνους μικροοργανισμούς, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σοβαρές περιπτώσεις ακόμη και στο θάνατο σε σοβαρές περιπτώσεις. Ωστόσο, οι τρέχουσες εξετάσεις είναι δαπανηρές και χρονοβόρες.

Ερευνητές του Αυστριακού Κέντρου Βιομηχανικής Βιοτεχνολογίας (acib) και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Βιέννης ανέπτυξαν ένα διαγνωστικό εργαλείο που αναμένεται να επιτρέψει ένα γρήγορο τεστ, όπως ανακοίνωσε σήμερα το acib.

Οι σωληνοειδείς μύκητες του γένους Aspergillus αναπτύσσονται σε βαμβακερά υφάσματα, ψωμί, φρούτα, ξύλο, ταπετσαρία ή χώμα γλάστρας και παράγουν σπόρια που εισπνέονται μέσω της σκόνης στον αέρα.

Οι περισσότεροι από εμάς αναπνέουμε αυτά τα σπoρίδια καθημερινά και δεν υφίστανται συνέπειες για την υγεία, αλλά τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ασπεργίλλωση.

"Αν και υπάρχουν διάφοροι τρόποι διάγνωσης της ασπεργίλλωσης, όπως ακτινογραφίες και αξονικές τομογραφίες πνευμόνων, δειγματοληψίες ιστών, εξετάσεις αίματος, ακόμη και λήψη δειγμάτων και καλλιέργεια μυκητιακών καλλιεργειών στο εργαστήριο, οι εξετάσεις αυτές είναι δαπανηρές και χρονοβόρες", εξηγεί ο Matthias Steiger, ερευνητής στο Κέντρο K2 του acib και αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας στο Ινστιτούτο Μηχανικής Διεργασιών, Περιβαλλοντικής Μηχανικής και Τεχνικών Βιοεπιστημών του Πολυτεχνείου της Βιέννης.

Θα ήταν σημαντικό να ανιχνεύεται η παρουσία μυκήτων μούχλας ή μια μόλυνση σε πρώιμο στάδιο. Οι ασθένειες μπορούν επίσης να προκληθούν από διαφορετικά είδη Aspergillus.

"Για να μπορέσουμε να επιλέξουμε μια κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση, είναι ζωτικής σημασίας να διαπιστώσουμε ποια από τα 40 επιβλαβή στελέχη των 450 ειδών Aspergillus έχουν προκαλέσει μια λοίμωξη", πρόσθεσε η ερευνήτρια του acib Valeria Ellena. Μαζί με τον Steiger εργάζεται πάνω σε ένα νέο διαγνωστικό εργαλείο που βασίζεται σε μόρια DNA που παράγονται τεχνητά in vitro.

"Η τεχνολογία της πλατφόρμας μας βασίζεται στους λεγόμενους απταμερείς DNA.

Τα απταμερή είναι μικρά, μονόκλωνα και τεχνητά παραγόμενα μόρια DNA. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι ότι μπορούν να συνδεθούν με ένα συγκεκριμένο μόριο χρησιμοποιώντας την τρισδιάστατη δομή τους, για παράδειγμα με πρωτεΐνες όπως βακτηριακές τοξίνες ή ουσίες χαμηλού μοριακού βάρους - συμπεριλαμβανομένων αμινοξέων, αντιβιοτικών και σωματιδίων ιών ή, όπως στην περίπτωσή μας, εισβολικών στελεχών μυκήτων.

Αυτό σημαίνει ότι συνδέονται με τα μόρια - στόχους τους με παρόμοιο τρόπο με τα αντισώματα, για παράδειγμα, και επιτυγχάνουν υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης", δήλωσε η Ellena, εξηγώντας το νέο σημείο εκκίνησης της έρευνας.

Λόγω της υψηλής χημικής σταθερότητάς τους, της χαμηλής ανοσογονικότητας και της υψηλής εξειδίκευσής τους, τα απταμερή έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτικοί παράγοντες, στην ιατρική διάγνωση και στην περιβαλλοντική ανάλυση. Σύμφωνα με τον Steiger, το γεγονός ότι θα μπορούσαν επίσης να έχουν ενδιαφέρον ως ανιχνευτές μυκητιασικών λοιμώξεων αποτελεί μια νέα προσέγγιση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: "Ψήνονται" ΣΔΙΤ μεταξύ ασφαλιστικών και κρατικών νοσοκομείων
Η στρατιωτική μέθοδος ύπνου υπόσχεται να σε κοιμίσει σε 2 λεπτά
Μικραίνει η ηλικία εμφάνισης καρκίνου;