Ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν από μελέτη Ισραηλινών επιστημόνων για τη σχέση λίπους και μελανώματος.
Η έρευνα διενεργήθηκε προκειμένου να απαντήσει στο ερώτημα “τι κάνει το μελάνωμα πιο επιθετικό”. Η διερεύνηση της παθοφυσιολογίας είναι σημαντική για τη συγκεκριμένη μορφή κακοήθειας, η οποία αποτελεί το 1% των καρκίνων του δέρματος, αλλά προκαλεί τους περισσότερους θανάτους.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, σε 96.480 νέα περιστατικά της νόσου, αναλογούν 7.230 θάνατοι.
Όταν ο καρκίνος είναι εστιασμένος σε ένα σημείο, η πενταετής επιβίωση των ασθενών φτάνει το 100%. Όσο εξελίσσεται, ωστόσο, το ποσοστό μπορεί να υποχωρήσει στο 23%.
Τι κάνει, όμως, το μελάνωμα επιθετικό; Μία ενδιαφέρουσα ερμηνεία δίνεται σε νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Signaling.
Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ήταν ο καθηγητής Carmit Levy και ο δρ Tamar Golan, του Τμήματος Ανθρώπινης Γενετικής και Βιοχημείας στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ.
Οι επιστήμονες συνέλεξαν δεκάδες δείγματα ιστών από άτομα που είχαν διαγνωσθεί με μελάνωμα στο Ιατρικό Κέντρο Wolfson και στο Ιατρικό Κέντρο του Τελ Αβίβ, και στη μητροπολιτική περιοχή του Τελ Αβίβ.
Η βιοψία των δειγμάτων έδειξε ότι, αρχικά, πως οι όγκοι αναπτύσσονται σε μία "πλευρική" φάση στο άνω επιδερμικό στρώμα του δέρματος. Αν και αυτό το στάδιο συμβάλλει στον πολλαπλασιασμό της νόσου, τα ποσοστά ίασης είναι πολύ υψηλά.
Σε ένα ορισμένο σημείο, ωστόσο, ο καρκίνος γίνεται εξαιρετικά επιθετικός, εισβάλλοντας στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, τα οποία περιέχουν λίπος.
Οι επιστήμονες κλήθηκαν να απαντήσουν στο τι είναι αυτό που προκαλεί τη μεταστατική αυτή τάση.
Οι κλινικές αναλύσεις των καρκινικών κυττάρων έδειξαν ότι τα λιποκύτταρα ή τα λιπώδη κύτταρα, τα οποία συνήθως βρίσκονται στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, αυξάνονται στο ανώτερο στρώμα του δέρματος, κοντά σε κύτταρα μελανώματος.
Κυτοκίνες
Το γεγονός αυτό συσχετίστηκε με την επιθετικότητα της νόσου. Επιπλέον μελέτες κατέδειξαν πως τα λιπώδη κύτταρα εκκρίνουν δύο κυτοκίνες που πυροδοτούν τη μετάσταση των καρκινικών κυττάρων.
“Αναζητήσαμε το τι κάνουν τα λιπώδη κύτταρα και αρχίσαμε να τα ερευνούμε”, ανέφερε ο καθηγητής Levy, για να εξηγήσει:
"Τα πειράματά μας έδειξαν ότι η κύρια επίδραση των κυτοκινών είναι η μείωση της έκφρασης ενός γονιδίου που ονομάζεται miRNA 211, το οποίο αναστέλλει την έκφραση ενός υποδοχέα μελανώματος (TGF-beta), μιας πρωτεΐνης που υπάρχει στο δέρμα.
Ο όγκος απορροφά υψηλή συγκέντρωση TGF-beta, η οποία διεγείρει κύτταρα μελανώματος και τα καθιστά επιθετικά”.
Πηγές:
Medical News Today
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού