Η Moderna  και η Merck ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιό τους για τον καρκίνο δέρματος υψηλού κινδύνου σε συνδυασμό με το Pembrolizumab, βελτίωσε την επιβίωση και είχε αποτελεσματικότητα διαρκείας σε δοκιμή μεσαίου σταδίου σε ασθενείς με μελάνωμα.

Αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα από τη δοκιμή σε 157 ασθενείς έδειξαν ότι μετά από 2,5 χρόνια ασθενείς με μελάνωμα που είχαν λάβει το εμβόλιο σε συνδυασμό με Pembrolizumab, είχαν ποσοστό επιβίωσης 96%, έναντι 90.2% με το Pembrolizumab μόνο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι στη δοκιμή το mRNA-415 σε συνδυασμό με το  Pembrolizumab, μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου κατά 49% και τον κίνδυνο απομακρυσμένης μετάστασης ή θανάτου κατά 62% σε σύγκριση με το  Pembrolizumab μόνο, σε αυτούς τους ασθενείς.

Tα προηγούμενα στοιχεία που παρουσιάστηκαν τον Δεκέμβριο έδειξαν 49% μείωση της υποτροπής ή του θανάτου σε ασθενείς με καρκίνο δέρματος υψηλού κινδύνου οι οποίοι παρακολουθήθηκαν κατά μέσον όρο 3 χρόνια.

Οι εταιρείες ανέφεραν ότι το ποσοστό επιβίωσης χωρίς υποτροπή στα 2,5 χρόνια ήταν 74,8% σε σύγκριση με 55% για το Pembrolizumab μόνο.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Μεταξά": Οι πρώτες θεραπείες ογκολογικών ασθενών στο σπίτι τους
Πώς να μάθω στο παιδί μου να διαχειρίζεται το στρες
ECDC: Αυξημένη δραστηριότητα της CoViD στην Ευρώπη - Η εικόνα στην Ελλάδα