Περαιτέρω αύξηση καταγράφεται στον αριθμό των ανθρώπων που επισκέπτονται γιατρούς με συμπτώματα γρίπης.
Το 4% των επισκέψεων την περασμένη εβδομάδα αφορούσαν άτομα με "γριπώδη συνδρομή", η οποία οφείλεται στον ιό της γρίπης ή σε άλλους ιούς που επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα και προκαλούν κάποια κοινά συμπτώματα με τη γρίπη. Το ποσοστό ήταν 3% την προηγούμενη εβδομάδα και μόλις 1% στο τέλος του 2019 (γράφημα κάτω).
Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το οποίο δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.
Τα συγκεκριμένα στοιχεία, ωστόσο, αφορούν την εβδομάδα 6 έως 12 Ιανουαρίου, ενώ την Τετάρτη δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία έως τις 15 του μήνα, με μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και θυμάτων.
Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει πως οι ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους ήταν ηλικίας από 46 έως 89 ετών. Όλοι ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, όμως κανένας δεν είχε εμβολιαστεί.
Μιλώντας στο Iatronet, ο καθηγητής Παθολογίας - Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας (φωτογραφία), σημειώνει πως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης παραμένει το εμβόλιο.
Για όσους έχουν προσβληθεί – σημειώνει – απαιτείται άμεση ιατρική συμβουλή και θεραπευτική προσέγγιση και περιορισμός μετακινήσεων, με σκοπό να περιοριστεί η μετάδοση του ιού.
Οδηγίες
Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, από την γρίπη. Για τον λόγο αυτό:
- Αποφύγετε στενή επαφή με άλλα άτομα.
- Αποφύγετε να έρχεστε σε επαφή με άτομα που είναι άρρωστα.
- Κρατήστε απόσταση από τους άλλους όταν είστε εσείς άρρωστοι για να τους προφυλάξετε και να μην αρρωστήσουν.
- Μείνετε στο σπίτι σας όταν είστε άρρωστοι. Όταν είστε άρρωστοι αποφύγετε, όσο είναι δυνατό, να πηγαίνετε στη δουλειά σας, στο σχολείο, σε συναθροίσεις οικογενειακές ή κοινωνικές, σε πολυσύχναστα μέρη και να κυκλοφορείτε με μέσα μαζικής μεταφοράς. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσετε να μην αρρωστήσουν και άλλοι άνθρωποι.
- Καλύψτε με χαρτομάντιλο το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Με αυτό τον τρόπο προστατεύετε αυτούς που είναι γύρω σας και μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα να αρρωστήσουν και αυτοί.
- Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Το συχνό πλύσιμο των χεριών μειώνει σημαντικά την διασπορά των ιών. Με αυτό τον τρόπο προστατεύετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας.
Αποφύγετε να πιάνετε τα μάτια σας, τη μύτη σας ή το στόμα σας. Οι ιοί της γρίπης συχνά μεταδίδονται όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.
Δημ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι