Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από σημαντικούς χρονοβιολόγους, όπως ο Darío Acuña Castroviejo, καθηγητής στο University of Granada, προειδοποιεί ότι η αλλαγή της ώρας το φθινόπωρο και την άνοιξη είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την υγεία και την ευεξία, καθώς αλλάζει το κιρκαδιανό σύστημα που ελέγχει και ρυθμίζει τις σωματικές λειτουργίες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο European Journal of Internal Medicine, αποτελούν διεθνή ομοφωνία όσον αφορά την επίδραση της αλλαγής της ώρας στον οργανισμό. Η έρευνα έγινε για την αξιολόγηση του πώς η αλλαγή της ώρας επηρεάζει αρνητικά την υγεία του ανθρώπου.

Η αλλαγή της ώρας υπονοεί ξαφνική αλλαγή αυτών των ρυθμών επειδή σε 24 ώρες αλλάζουμε την υποκειμενική  ώρα ηλιοβασιλέματος ανατολής. Το κιρκαδιανό σύστημα ελέγχεται από τη φωτοπερίοδο ρυθμού φωτός/ σκοταδιού.

Με τη σειρά του αυτό ρυθμίζει τη νυχτερινή παραγωγή μελατονίνης, που είναι ο γνήσιος ενδογενής συγχρονιστής αυτών των ρυθμών.

Επομένως, αυτή η ξαφνική αλλαγή προκαλεί επίσης αλλαγή του χρόνου στη νυχτερινή παραγωγή μελατονίνης, οδηγώντας σε διαδικασία (εσωτερικό αποσυγχρονισμό), που εμποδίζει το βιολογικό ρολόι να ‘’κρατά την τάξη’’ στον οργανισμό. Στη συνέχεια, χρειάζονται 3-5 ημέρες για να εργαστεί κατάλληλα και πάλι.

Αυτός είναι αρκετός χρόνος για να εμφανιστεί ελαφρά, μέτρια ή σοβαρή ‘’δυσφορία’’ από νοητικές διαταραχές (όπως απώλεια προσοχής ή κενά μνήμης) έως διαταραγμένο ύπνο και καρδιαγγειακά προβλήματα. Μπορεί ενδεχομένως ακόμα και να ωθήσει την ανάπτυξη όγκων, σημειώνει ο συγγραφέας της μελέτης.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι ιδιαίτερα στις γυναίκες, η αλλαγή της ώρας την άνοιξη συνδέεται με αύξηση 24% στα σοβαρά καρδιαγγειακά συμβάντα όπως έμφραγμα.

Πηγές:
European Journal of Internal Medicine,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μετφορμίνη θα μπορούσε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου στον πνεύμονα [μελέτη]
Α. Γεωργιάδης: Όλες μας οι μεταρρυθμίσεις έχουν στόχο να δουλέψει καλύτερα το δημόσιο σύστημα υγείας
Ποια είναι τα οφέλη της λεβάντας στην υγεία